Home

Cauti servicii profesionale curatare piatra naturala? Pentru rezultate impecabile apeleaza la Premier Cleaning!

Fiecare firma, locuinta sau cladire are un aspect impecabil doar daca din podele pana in tavan totul arata curat si igienizat. Prima impresie este facuta de aspectul locului in care oamenii intra si firmele trebuie sa fie cat mai atente la modul in care arata receptia, lobbyul sau chiar incaperile in care se lucreaza.

Desi poate ca nu ne face o deosebita placere sa facem curatenie, atunci cand ajungem intr-o locatie noua noi insisi judecam locul si oamenii de acolo prin prisma modului in care arata, dar mai ales prin intermediul nivelului de curatenie. 

Un spatiu curat este sanatos si benefic celor care locuiesc sau lucreaza acolo si ofera deasemenea o impresie placuta vizitatorilor. Este important sa intelegem intotdeauna cealalta modalitate de a privi lucrurile si sa ne punem in locul celor aflati pe partea cealalta a mesei.

Pentru intretinerea suprafetelor placate cu piatra naturala trebuie deasemenea tinut cont de faptul ca anumiti detergenti (ex: cei pentru curatarea toaletelor) sunt nocivi deoarece contin acid fluorhidric. In timp, acest acid nu face altceva decat sa atace toate tipurile de piatra naturala, inclusiv granitul. De aceea utilizarea lor este interzisa.

Traficul intens si regulat pe pardoselile din piatra naturala este un factor esential pentru starea suprafetei intrucat accelereaza procesele de abraziune care duc la modificarea culorii si la deteriorarea finisajului. Piatra isi pierde in timp frumusetea pentru care a fost cumparata si montata, dar intotdeauna exista o solutie. De aceea pardoselile din piatra naturala amplasate in spatii publice se intretin cu folosirea unor solutii profesionale la intervale de timp regulate si cu maxima atentie la fiecare procedeu.

Pentru bai si bucatarii suprafetele placate (in special pardoselile, blaturile si contrablaturile) sunt recomandate urmatoarele instructiuni: 

– nu folositi pulberi sau creme pentru curatarea suprafetelor deoarece produc zgarierea iremediabila a suprafetelor.

– substante acide precum otetul, sucul de lamaie, detergentii acizi sunt extrem de corozive pentru piatra, de aceea va trebui sa curatati suprafetele din piatra cu detergenti neutri sau alcalini care au un PH de valoarea 7 sau mai mare si apa calda – anumiti detergenti de vase respecta aceasta cerinta, dar trebuie verificat intotdeauna inainte de utilizare

– blaturile mobilei sunt elemente din piatra extrem de expuse atacului agentilor corozivi, de aceea pentru tratamentul si intretinerea lor s-au creat kit-uri speciale care contin solutii pentru curatarea, sigilarea si mentenanta blaturilor din piatra de orice tip

Cum se intretin suprafetele tratate cu impermeabilizanti?

Procedeul de impermeabilizare piatra naturala este extrem de raspandit si are drept rol protejarea suprafetei de murdarie, pete, diverse substante corozive. Acest procedeu consta in aplicarea unui lac care va proteja piatra naturala de actiunea oricaror factori nocivi. Odata aplicat si uscat produsul, nu aveti voie sa folositi agenti abrazivi de curatare. Detergentul special pentru tipul suprafetei este suficient pentru a dizolva murdaria si a o face sa dispara in cel mai scurt timp. Daca vorbim de pete vechi si rezistente, este posibil sa fie nevoie si de alte echipamente mai avansate de curatare, precum aspiratoare sau aparate de spalat cu presiune.

Ce sunt impermeabilizantii si la ce sunt buni?

Inainte de toate trebuie sa retinem ca un impermeabilizant bun nu modifica aspectul suprafetei tratate si o lasa sa ”respire.” Noile tehnologii de astfel de produse sunt ecologice, functioneaza pe baza de apa si ajuta in lupta impotriva patarii ulterioare, respingand toate categoriile de lichide, pana la ulei si grasime. Alte tipuri de impermeabilizanti sunt folositi pentru intretinerea lavoarelor, a semineurilor ori a placilor din marmura, granit, travertin sau ardezie.

Dupa aplicare, se formeaza un micro-film foarte rezistent la uzura si pete, care are aspect de proaspat spalat. Impermeabilizantii pot fi sub forma lichida, de ceara sau de spray si sunt destinati in special protejarii si infrumusetarii pietrei naturale montata atat la interior, cat si la exterior.

Sa luam, spre exemplu, un spray. El poate fi utilizat impotriva apei, a murdariei, a grasimii, a mucegaiului si a depunerilor de calcar. Merge atat pe pereti si pardoseala, cat si pe rosturile dintre placi. Cu un tub de 600 ml se pot acoperi cam 600 metri liniari, in functie de marimea rostului de mortar si de numarul de straturi. In functie de porozitatea suprafetei, ajunge pentru 5 pana la 25 mp.

Cum curatam piatra naturala?

Nu intotdeauna simpla tratare a pietrei cu un produs oarecare va asigura eficienta si durabilitatea in timp. Piata din Romania prezinta o gama destul de restransa de produse de acest tip, iar acestea se impart in 2 categorii: produse profesionale si produse economice din punct de vedere al pretului, insa cu risc crescut de a fi lipsite de durabilitate in timp. Cele din urma sunt realizate pe baza aceleiasi retete clasice insa nu sunt respectate proportiile, astfel incat eficienta acestora este foarte scazuta sau uneori chiar inexistenta, deci investitia realizata este inutila.

De asemenea, nu trebuie sa confundam produsele de impermeabilizare a pietrei cu lacurile de piatra prezente in oferta de pe piata de la diversi producatori locali sau internationali mai mult sau mai putin cunoscuti. Experienta in domeniu si testele efectuate de echipele specializate in montajul pietrei au demonstrat faptul ca lacul de piatra izoleaza suprafata pardoselii de piatra astfel incat aceasta nu mai poate respira, iar dupa unul sau mai multe cicluri de inghet -dezghet exista cazuri de “explozie” pur si simplu a pietrei (tehnic vorbind, aceasta se descompune si se rup bucati din ea).

Este important de subliniat faptul ca amenajarile mai vechi de piatra nu au fost niciodata impregnate si arata in continuare foarte bine. Orice tip de piatra naturala este poroasa intr-o masura mai mare sau mai mica. Pentru o viata mai lunga si pentru a imbunatati rezistenta la petele care sunt inevitabile se recomanda ca piatra sa fie impermeabilizata.

Marea varietate a produselor de etansare a pietrei sunt destinate specialistilor din domeniul constructiilor, specialisti cu care se pastreaza o relatie apropiata cu scopul de a mentine standarde ridicate de cunostinte tehnice si de sprijin. Liniile directoare de mai jos sunt generale si exista exceptii de la reguli, atat in termeni de materiale de fabricatie, cat si de aplicare. Personalul nostru de inalta calificare este in masura sa ofere solutii personalizate pe baza cerintelor individuale.

De ce merita sa impermeabilizezi piatra naturala?

Exista multe dezbateri legate de etansarea pietrei, daca ar trebui sa fie sigilata sau sa fie lasata sa evolueze natural in timp. Cele doua considerente principale sunt suprafata de acoperit si tipul pietrei; etansarea zonelor mari se poate dovedi destul de costisitoare insa eficienta in timp atat din punct de vedere tehnic (al rezistentei fizice a pietrei la diferentele de temperatura si la absorbtia de apa a pietrei in timpul sezonului ploios), cat si din punct de vedere estetic (aceasta pastrand acelasi aspect placut si lucios ca la inceput). Este absolut necesara si mai ales recomandata etansarea (impermeabilizarea) calcarului, gresiei, ardeziei sau a tipurilor de piatra ce prezinta un grad de porozitate mai mare.

Cum se determina porozitatea pietrei?

Testul pentru a determina gradul de porozitate al fiecarui tip de piatra in parte este foarte usor de facut: cu ajutorul unei lingurite, turnati apa la temperatura camerei peste piatra. Apa absorbita in 5 minute indica un tip de piatra cu porozitate inalta (veti avea nevoie de 3-4 straturi de impermeabilizant), pe cand apa ce este absorbita in aproximativ 15 minute indica o porozitate medie, astfel incat veti avea nevoie de 2-3 straturi pentru impregnarea eficienta a pietrei; apa absorbita intr-un interval de pana intr-o ora indica o piatra cu o porozitate mica, fiind necesare 1-2 straturi de tratament pentru impermeabilizare.

In cele din urma insa, alegerea tine de fiecare proiect in parte si de ideile persoanei care se ocupa de acele suprafete. Unii oameni vor sa investeasca oricat pentru a proteja o suprafata placuta vederii, dar costisitoare, pe cand altele prefera sa o ingrijeasca acasa, singuri. Cea mai buna metoda de a avea grija de piatra naturala este, normal, chemarea unei echipe de profesionisti pentru a face lucrurile ca la carte. De aceea etansarea are un rol special in durabilitate si mentinerea unui aspect placut.

Etansarea standard a suprafetelor de piatra naturala se realizeaza, in general, fie cu 1, fie cu 2 straturi de LTP Mattstone sau, alternativ, LTP Colour Intensifier pentru intensificarea culorii pietrei. Ca orice alta suprafata, piatra naturala va necesita un anumit grad de intretinere. Suprafetele corect sigilate sunt de fapt cheia principala pentru intretinerea minima pe parcursul anilor ce urmeaza. Zonele cu un trafic intens vor necesita o intretinere si mai complexa decat alte zone care au un trafic scazut. Orice detergenti abrazivi sau pe baza de acizi ar trebui sa fie evitati, deoarece acestia pot elimina stratul de tratament aplicat peste piatra deja montata sau in cazuri extreme, pot deteriora piatra iar investitia facuta pentru etansare ar fi pierduta si piatra ar fi vulnerabila din nou. 

LTP Waxwash sau LTP Floorshine sunt detergenti neutri realizati special pentru intretinerea periodica, pentru a completa gama de detergenti si impermeabilizanti LTP. Materialele izolatoare lichide cum ar fi LTP Mattstone,LTP Colour Intensifier sau LTP Satin ar trebui de asemenea sa fie utilizate ca parte a regimului de intretinere periodica. O data pe luna, se adauga un pahar plin cu acest detergent intr-o galeata de apa ce va fi folosita la spalarea suprafetelor de piatra, iar acest lucru ajuta la incarcarea sigiliului de pe suprafata de protectie.

In mod inevitabil, activand in domeniul pietrei naturale, am primit deseori intrebari cu privire la cele mai bune metode de ingrijire pentru piatra naturala. La fel ca si unicitatea si frumusetea pietrei naturale, nu exista un raspuns general valabil pentru toate tipurile de piatra. Fiecare tip de piatra naturala necesita un alt set de reguli pentru intretinere, strans legat de compozitia si proprietatile materialului.

De aceea nu oricine are aptitudinile si cunostintele sa ingrijeasca o suprafata de piatra naturala si mai bine se apeleaza la o echipa de profesionisti care stiu exact ce au de facut pentru a nu deteriora suprafata. Necunostinta de cauza poate aduce deteriorari de lunga durata pietrei care in unele cazuri nu mai pot fi reparate indiferent de efortul depus si banii investiti. 

Cateva sfaturi pentru intretinere:

Folositi suporturi de pahare sub toate paharele, in special sub cele care contin alcool sau sucuri de citrice. Nu asezati obiecte fierbinti abia luate de pe o sursa de caldura sau dintr-un cuptor, direct pe suprafata de piatra deoarece urmele se vor vedea in doar cateva secunde. Utilizati suporturi din lemn, rogojina sau chiar covorase sub vesela calda. Nu utilizati ceramica, metale sau alte obiecte care pot zgaria suprafata pietrei.

– Pentru pietrele calcaroase, multe alimente si bauturi comune contin acizi care vor deteriora suprafata din piatra.

– Curatati suprafetele din piatra naturala cu cateva picaturi de detergent neutru, sapun pentru piatra (disponibil la magazinele specializate) sau un detergent de vase lichid si apa calda.

– Folositi o carpa moale si curata pentru rezultate mai bune la stergere si spalare.

– Prea mult detergent sau sapun pot lasa urme si pot provoca dungi care nu vor mai disparea cu nimic.

– Nu utilizati produse care contin lamaie (suc de lamaie), otet sau alti acizi pe marmura, calcar, onix, travertin.

– Se va clati bine cu apa curata suprafata dupa spalarea cu detergent si se va usuca cu o carpa moale.

– Nu folositi prafuri de curatat sau creme deoarece aceste produse pot contine materiale abrazive care pot zgaria iremediabil suprafata.

– Se vor sterge scurgerile de orice lichid imediat.

– Nu folositi agenti de curatare care contin acid cum ar fi detergenti de baie, detergenti de curatat cada, etc.

– Nu se va amesteca inalbitor si amoniac; aceasta combinatie creeaza un gaz toxic si letal.

– Nu amestecati niciodata substante chimice impreuna, cu exceptia cazului in care sunteti instruiti sa faceti acest lucru de catre persoane specializate.

Pentru servicii curatare piatra naturala profesionale, apelati cu incredere la Premier Cleaning! Echipa noastra va sta la dispozitie cu produsele, echipamentele si experienta necesara pentru rezultate impecabile de curatare pe orice suprafata de piatra naturala!

 

Related posts

Ce este un aparat de spalat cu presiune si cum va poate ajuta un astfel de utilaj

Adina Meyers

Get the look of the season with oak furniture

Adina Meyers

EUROSTAT: Vârsta la care părăsesc tinerii casa părinților

Adina Meyers