Home

Cateva sfaturi care sa te ajute sa nu simti temperaturile ridicate ale verii in locuinta ta

Ne aflam in plina vara, iar temperaturile au inceput deja sa sara de 30 de grade Celsius, lucru nu foarte placut, mai ales pentru copii si oamenii in varsta. Stim deja ca nu sunt recomandate iesirile in plina zi afara si statul in bataile directe ale razelor soarelui, dar cum ne putem proteja de caldura in interiorul locuintei noastre?

Cei mai multi vor raspunde la intrebarea de mai sus prin recomandarea aparatului de aer conditionat. Dar ce te faci atunci cand nu ai un aparat de aer conditionat sau nu iti surade ideea de a cumpara si instala unul? Nu conteaza motivele, pur si simplu nu vrei. Ei bine, nu trebuie sa iti faci griji, deoarece ai la dispozitie suficient de multe optiuni care sa te aute sa nu mai simti atat de tare temperaturile ridicate din timpul verii.

1. Inchide si acopera geamurile

Cei mai multi dintre noi stam cu geamul deschis pe durata verii, crezand ca in acest fel putem racori camera in care ne aflam. Complet fals, iar asta pentru ca, daca afara sunt 34 de grade Celsius, iar in interior sunt 25, atunci daca deschidem geamurile nu vom face altceva decat sa lasam caldura sa intre inauntru. Cel mai bine este sa stai cu geamurile inchise pe durata zilei, iar de preferat este si sa acoperi geamurile folosind niste jaluzele sau draperii, astfel incat razele fierbinti ale soarelui sa nu mai patrunda inauntru si sa incalzeasca aerul din interior.

2. Aeriseste intreaga casa pe durata noptii sau dimineata devreme

Cel mai bun moment pentru a-ti aerisi si racori in acelasi timp locuinta este pe durata noptii si dimineata devreme. Atunci afara se racoreste, iar aerul rece va patrunde in casa. De asemenea, pentru a te asigura ca aerul circula in interior si ca intreaga ta casa va fi aerisita si racorita, lasa inclusiv usile deschise. Dupa aceea nu uita sa inchisi si sa acoperi geamurile pentru a nu lasa caldura din timpul zilei sa patrunda inauntru.

3. Foloseste cu incredere ventilatoarele

Mai mult ca sigur si tu ai un ventilator acasa si il folosesti intens in timpul caniculei pentru a te racori. Daca asa este, atunci cu siguranta ai observat ca nu prea poti spune ca ajuta foarte mult folosirea sa. Putem insa sa ii sporim eficienta si sa il facem sa raceasca mult mai bine aerul prin umplerea unui castron cu apa si cu bucati de gheata, pe care il vom pune in fata ventilatorului. In acest fel aerul care circula prin incapere va deveni mai rece si va racori mult mai bine camera.

4. Izolarea termica si plantarea copacilor ori a vitei de vie pot face minuni

Este stiut faptul ca o casa care este izolata termic este si mai racoroasa (practic tine de cald iarna si racoare vara). In plus de asta, te vei mai bucura de multe alte avantaje, ca de exemplu inlaturarea igrasiei, reducerea consumului de gaze sau lemn (pe durata iernii) si amortizarea investitiei odata cu trecerea timpului.

In ceea ce priveste plantarea copacilor si a vitei de vie, acest lucru este posibil in special in cazul in care locuim la tara. Acestia practic vor oferi umbra si drept urmare razele soarelui nu iti va mai incalzi atat de mult locuinta, sporind in acest fel confortul termic.

5. Nu mai gati atat de mult

Da, este un sfat mai extrem, dar oricum in perioadele caniculare pofta de mancare scade si ea, iar de preferat sunt alimentele care ne racoresc, precum salatele, fructele si alimentele reci in general. In cazul in care nu iti surade foarte mult ideea de a renunta la gatit atunci incearca sa ai in vedere ca tu sa gatesti dimineata devreme sau seara, atunci cand e mai racoros. De asemenea, nu ezita sa te folosesti de hota la maxim (in cazul in care ai) sau sa cumperi una, mai ales daca iti place foarte mult sa iti petreci timpul in bucatarie.

6. Alte sfaturi utile

Un alt lucru pe care e de preferat sa il faci este renuntarea la becurile incandescente, iar asta pentru ca ele se incalzesc foarte mult, iar caldura degajata de acestea nu ne ajuta deloc in zilele toride de vara. Oprirea electronicelor pe care tu nu le folosesti trebuie sa fie si ea avuta in vedere, iar folosirea unui dezumidificator poate ajuta si de asemenea foarte mult, deoarece regleaza nivelul de umiditate din casa crescand confortul nostru.

Related posts

De ce este important să alegi o vopsea lavabilă inovatoare

Adina Meyers

Ce este un aparat de spalat cu presiune si cum va poate ajuta un astfel de utilaj

Adina Meyers

Românii, mult mai preocupați de reamenajare în perioada pandemiei. Magazinele de bricolaj, la mare căutare

Adina Meyers