In ultima perioada a crescut destul de mult interesul pentru casele din lemn, iar motivul principal este legat de costurile mici pe care le presupun acestea. Avantajele lor insa nu se termina la costuri, ele fiind mai multe la numar. De asemenea, este bine sa nu neglijam nici partea de dezavantaje, pentru ca si ele vor conta. Despre toate aceste lucruri vom discuta mai multe in randurile urmatoare.

Incepem cu avantajele, deoarece ele prezinta cel mai mare interes. Un prim avantaj al lemnului folosit in construirea caselor este acela ca este un foarte bun izolator. Constructiile din lemn reusesc, din punct de vedere al performantelor energetice, sa le depaseasca pe cele din caramida. Intr-o casa din lemn ne vom bucura de ierni calduroase si de veri racoroase cu un cost de intretinere minim.

Un alt avantaj important este timpul de executie redus. Din moment ce majoritatea elementelor sunt confectionate in atelier, acolo unde se si asigura ca imbinarea va fi una perfecta, pe santier timpul de instalare scade foarte mult.

Casele din lemn reusesc sa se faca remarcate si datorita flexibilitatii oferite. Fiind flexibile, ele sunt mult mai rezistente in fata conditiilor meteo nefavorabile (precum vantul), dar si in fata cutremurelor.

Dupa cum s-a putut observa, avem destul de multe avantaje daca ne hotaram sa construim o casa din lemn. Nu trebuie insa neglijat faptul ca exista si dezavantaje, de care e bine sa tinem cont inainte de a lua o decizie intr-o anumita directie.

Casele din lemn necesita mentenanta in timp, la intervale egale (de obicei de cativa ani). Verificarile si reparatiile nu pot fi trecute cu vederea, lucru valabil si in ceea ce priveste diferitele tratamente care trebuie aplicate (tot periodic). Tratamentele sunt necesare datorita vulnerabilitatii pe care o au casele din lemn in fata insectelor si a altor daunatori (de exemplu: termite, viermi si furnici etc.), dar si in fata factorilor abiotici naturali (de exemplu: soarele si apa).

In comparatie cu locuintele din caramida, cele din lemn au o durata de viata mai mica. De asemenea, daca din punct de vedere al izolarii termice totul e perfect, nu poate fi spus acelasi lucru si despre izolarea fonica – aceasta este foarte scazuta, iar aproape orice miscare se va auzi in intreaga casa.

Pe final nu ne mai ramane decat sa abordam putin subiectul „costuri”. Aici trebuie sa stii ca ele pot varia destul de mult in functie de mai multe aspecte: complexitatea proiectului, adancimea fundatiei, tipul solului, materialele necesare, iar exemplele pot continua. Putem insa oferi o estimare orientativa – pretul per metru patrat construit pleaca de la 150-300 de euro.

 

Related posts

Cu ce construim o casa ecologica

Adina Meyers

Vata minerala – ideala pentru termoizolarea casei

Adina Meyers

Casele cu structură din beton – avantaje şi dezavantaje

Adina Meyers