Solutii Constructive

Cât te costă să construieşti o piscină?

În România, realizarea unei piscine este, la prima vedere, considerată un lux, având în vedere faptul că o astfel de investiţie presupune un teren suficient pentru amplasare, dar şi alocarea unui buget care să acopere atât materialele necesare construcţiei, cât şi serviciile şi accesoriile indispensabile proiectului.

Dar construirea unei piscine este cu adevărat extrem de costisitoare? Ce factori au impactul cel mai mare asupra bugetului şi care sunt cele mai economice soluţii pentru instalarea unei piscine? Mai mult, cum merge piaţa românească atunci când vine vorba despre acest sector din domeniul construcţiilor şi cum ar putea realizarea unei piscine să crească valoarea totală a proprietăţii?

Iată cum răspund experţii la aceste întrebări, pentru a te ajuta să iei decizii bine informate atunci când îţi calculezi bugetul pe care vrei să îl aloci construirii unei piscine şi pentru a evita apariţia costurilor neprevăzute pe parcursul proiectului.

Cum variază bugetul în funcţie de tipul şi modelul de piscină ales?

Cele mai des întâlnite piscine sunt cele subterane, construite la exterior sau la interior. Modelul standard al unei piscine îngropate este cel rectangular de 8/4 metri, iar preţul porneşte de la 8.000 de euro. În cazul piscinelor asimetrice, pentru care optează mulţi beneficiari, costul creşte cu aproximativ 20%.

Un alt model popular este cel cu formă ovală, dar cea mai accesibilă opţiune este piscina rotundă, cu un diametru de 3,5 metri, ce porneşte de la suma de 8.000 de lei.

Deşi preţul piscinelor subterane rămâne fix, indiferent că sunt montate la exterior sau la interior, bugetul total alocat realizării unei piscine de interior creşte considerabil, întrucât necesită instalarea unor sisteme de dezumidificare şi a unor soluţii de încălzire a spaţiului.

Preţul sistemelor de dezumidificare porneşte de la 8.000 de lei, iar cel al pompelor de căldură este ceva mai mare – începând cu 19.000 de lei.

Alte aspecte ce pot infuenţa considerabil bugetul alocat construirii unei piscine îngropate sunt cele referitoare la nivelul de confort dorit de fiecare proprietar. Vorbim aici despre dimensiunea piscinei, soluţiile de finisaj, sistemele de modernizare, dar şi despre accesorii.

Ce finisaje alegem pentru piscină?

Alegerea tipului de finisaj este unul dintre cele mai importante aspecte, întrucât această etapă dictează speranţa de viaţă a construcţiei şi adaugă valoare designului piscinei.

În acest sens, finisajul cu liner reprezintă una dintre cele mai moderne tehnologii utilizate în prezent la placarea piscinelor, opţiune care însă poate creşte bugetul total al construcţiei cu 30%. În schimbul costurilor ridicate, linerul oferă o serie de beneficii, precum customizarea uşoară în funcţie de modelul şi dimensiunile piscinei, gradul ridicat de impermeabilizare, dar şi costuri mult mai mici de renovare, comparativ cu finisajul ceramic.

La ce costuri se ridică serviciile specializate?

Indiferent de tipul sau modelul de piscină ales, preţul manoperei pentru construirea unei piscine porneşte de la 350 de euro/metru pătrat, dar variază în funcţie de complexitatea amenajării, de la un proiect la altul.

Preţul excavării terenului diferă, de această dată, de la solul natural la cel betonat. Dacă în cazul solului din pământ excavarea costă circa 200-250 lei/oră, atunci când vine vorba de beton, costurile se pot dubla, în funcţie şi de vechimea acestuia.

Costurile amenajării planşei aferente piscinei pornesc de la 120 de euro/metru pătrat, dar oscilează în funcţie de materialele alese. Specialiştii recomandă utilizarea materialelor de calitate, antiderapante, care să ofere singuranţă şi să preîntâmpine accidentarea.

Cu cât poate creşte o piscină valoarea totală a proprietăţii?

Având în vedere că românii investesc, în medie, 13.000 de euro pentru o astfel de construcţie,

specialiştii sunt de părere că proprietarii de piscine ar putea scoate un profit de trei ori mai mare, raportat la bugetul investit în proprietate, la momentul vânzării proprietăţii.

O piscină aduce un plus de valoare proprietăţii, însă momentul vânzării este crucial atunci când vine vorba despre obţinerea profitului. Factorii ce influenţează în mod direct valoarea în caz de vânzare sunt atât calitatea materialelor utilizate, a manoperei construcţiei şi a elementelor de design, cât şi vechimea construcţiei propriu-zise. În acest sens, o piscină cu o vechime de 10 ani nu va aduce un profit la fel de mare ca o piscină nou construită.

Alte aspecte deosebit de importante de care trebuie să ţii cont atunci când îţi realizezi o piscină, pentru a beneficia de profit în caz de vânzare, sunt locul unde este amplasată, modul în care se potriveşte cu arhitectura casei şi designul sau soluţiile de modernizare alese. Astfel că o proprietate luxoasă trebuie să aibă o piscină pe măsură, pentru ca valoarea totală a proprietăţii să nu fie afectată negativ.

Foto: Sutterstock

Material realizat cu sprijinul www.piscineservice.ro

Related posts

De ce caramida este un material de constructie recomandat?

Adina Meyers

Cum să îţi amenajezi propria oază de relaxare

Adina Meyers

Case plutitoare si durabile

Adina Meyers