Există modalități de a reduce costurile de energie ale unui acvariu fără afectarea peștilor din acesta?
Care este impactul acvariilor cu pești asupra casei, ținând cont de faptul că rulează în permanență un motor (filtrul) care trebuie să curețe apa? De unde provin cu adevarat peștii pe care îi cumpărăm dintr-un pet shop?
Una dintre convingerile consumului intern de energie a fost întotdeauna faptul că umilul frigider consumă mai multă energie pe parcursul unui an întreg, în medie, decât orice alt aparat din casă. La urma urmei, acesta este, de obicei, singurul aparat din casă pornit în mod constant. Consumul depinde de dimensiunea sa, desigur, însă cu toate acestea un frigider poate consuma cu usurință mai mult de 1,000 kW pe an.
A fost o surpriză pentru mine să aflu că acvariile cu pești pot fi adevărate consumatoare de energie. Din nou, consumul este influențat în mare parte de dimensiunea acvariului și de cum acesta a fost modificat, dar, ca și cu cele mai multe lucruri în viață, mărimea medie a acvariilor pare să fie într-o creștere lentă. Iar atunci când țineți pești tropicali, consumul de energie electrică crește și mai mult, din cauza temperaturilor ridicate de care au nevoie peștii (în general 25-28 grade celsius). Un acvariu mare de recif care conține corali vii și o gamă largă de specii de pești ar putea consuma câteva mii de kW pe an. Între timp, un acvariu cu apă dulce, de dimensiuni mici, ar putea consuma chiar și sub 150 kW pe an.
În ultimii ani, noile tehnologii, precum lămpile LED de mare putere, au permis iubitorilor de pești să reducă semnificativ costurile cu energia, prin eliminarea lămpilor fluorescente și cu metal halide și înlocuirea lor cu alternative LED cu consum redus de energie. Același lucru se întâmplă și cu filtrele, modelele de top folosesc acum numai 25% din energia electrică pe care o foloseau acum câțiva ani de zile.
Sunt de acord că noile tehnologii, cum ar fi iluminatul cu LED-uri, pot ajuta la consumul de energie mai mic, dar trebuie să fim de acord cu unele dintre celelalte studii care constată faptul că este important să ne gândim ce specii de pești dorim să păstrăm în acvariu. Unele specii, din cauza condițiilor din habitatul lor natural, vor necesita o energie mult mai intensă pentru un trai optim.
A fost interesant să aud persoane care spun că două acvarii mari consumă 30-40% din totalul de energie electrică pe lună, din casă. Dacă acest lucru este adevărat, puteți concluziona cât de "înfometate" pot fi aceste acvarii. Poate că pet shop-urile ar trebui să avertizeze clienții cu privire la speciile de pești ale căror necesități de mediu pot genera costuri mari într-un acvariu?
Cu toate acestea, pentru mine cel mai deranjant aspect îl reprezintă capturarea peștilor din natură. În timpul unei vizite, anul trecut, la un magazin de animale de lângă Manchester, am văzut secțiunea de acvarii și am întrebat un singur lucru: de unde provin peștii? Mi s-a spus că majoritatea peștilor provin din crescătorii, însă sunt unele specii care sunt luate direct din habitatul lor natural. Am aflat, spre surprinderea mea, că unele specii de pești sunt aduse din lacurile africane , cum ar fi Lacul Tanganyika. Poate fi acest lucru corect, chiar și cu asigurări că această practică este durabilă și că oferă o sursă de venit locală? Cine verifică dacă aceste informații sunt valabile? Iată un extras dintr-un site al unui biolog marin care arată modul în care funcționează un acvariu marin:
Hobiul numit Acvariul Marin are efecte devastatoare asupra recifelor din întreaga lume. Cele mai multe exemplare pe care le vedeți în magazine au fost smulse din sălbăticie. Practicile folosite pentru a prinde peștii din recif, cum ar fi utilizarea de toxine, pot avea efecte teribile asupra recifului și tuturor viețuitoarelor, nu doar asupra peștilor. Mulți pești sunt uciși din cauza acestor metode de colectare, sau mor după captură, chiar înainte de a ajunge la magazinul din zona dvs. Cea mai mare parte din piatra vie și nevertebrate din comerț, sunt luate, de asemenea, din natură.
Proveniența produselor alimentare pentru pești, de asemenea, poate fi o zonă foarte tulbură. Pe ambalaj este adesea descris "făină de pește", "fâină de creveți", "fâină de soia" și alte asemenea. Este probabil ca majoritatea produselor de hrană pentru animale să fie defapt un produs secundar al lanțului de produse alimentare umane care, altfel, ar ajunge la gunoi.
În septembrie 2009, pescuitul a fost interzis în apele americane din Pacific de către Administrația Națională a Oceanului și Atmosferei pentru a ajuta la protejarea mai multor specii de pești.
Articol publicat de Aqua & Zoo.
Sursa foto: http://glass-fish-tanks.com