Amenajari Interioare

Casa Zu – dintr-un hambar, o casa activa, eficienta energetic

Fiecare casa are propria poveste, iar povestea acestei locuinte situata in zona viticola din apropierea orasului Auersthal din Austria, merita spusa.

Initial a fost un hambar aflat intr-o stare de degradare. Acum este o locuinta care pastreaza aspectul original, integrandu-se armonios cu celelalte case si cu vecinatatile, dar care are multe caracteristici moderne. Mai mult, este o casa care are la baza principiile Casei Active, care pune accent pe trei elemente cheie: confort, energie si mediu.

De proiectul de renovare s-a ocupat arhitectul Martin Ruhrnschopf, recunoscut pentru abordari sensibile si pentru arhitectura ecologica.

Casa Zu radiaza o simplitate foarte placuta.

In exterior, elementele traditionale functionale, precum fante de aerisire si usile, au fost retinute si reinterpretate. Noua usa „glisanta” creeaza flexibilitate, dand posibilitatea de a inchide sau deschide privelistea catre strada.

La interior, parterul include o debara, o baie, un living spatios, bucataria si zona de luat masa.

Usile glisante de marime generoasa de la parter creeaza o relatie vizuala cu gradina.

In amenajarea interioara a parterului s-a tinut cont de casa scarii si de spatiul nefolosit. Scarile sculpturale sunt integrate direct in zona de living ca si elemente de design si duc catre etaj, care gazduieste o galerie, dormitorul si o baie. Etajul se prezinta ca un spatiu deschis si serveste ca ascunzatoare a fiicei proprietarilor – fiind locul preferat de ea pentru joaca, somn si relaxare. Deoarece balconul VELUX Cabrio® de la etaj este integrat in acoperis, te poti bucura de o priveliste vasta. Poti sta in balcon ca si cum ai sta pe acoperis, admirand peisajul pana in departare, in special in zilele senine.

Scopul dorit al acestei renovari a fost de a furniza o cantitate suficienta de lumina naturala chiar si in zilele intunecoase, destul de dese in aceasta zona, in special toamna si iarna, cand ceata apare foarte des. Cu toate acestea, iluminarea nu este garantata de ferestrele verticale de dimensiuni mari pozitionate pe sud, ci de ferestre de mansarda VELUX bine pozitionate.

Datorita luminii zenitale data de ferestrele de mansarda VELUX de la etaj, lumina poate ajunge chiar si in cele mai indepartate colturi ale parterului. Aceasta iluminare echilibrata reprezinta unul din cei mai importanti factori ai casei, deoarece face ca spatiul interior sa radieze, creand o impresie de deschidere.

Intr-o zi innorata, ferestrele de mansarda fac ca lumina care vine de sus – lumina zenitala – sa fie de trei ori mai multa decat lumina care vine de la o fereastra verticala. Interactiunea perfecta dintre ferestrele verticala si cele de mansarda, in combinatie cu peretii albi si podelele din lemn creeaza o stare de bine.

Atat arhitectul cat si proprietarul au dorit sa utilizeze un concept inovativ de ventilare, cu ajutorul ferestrelor de mansarda VELUX automate. Astfel, arhitectul a putut include din stadiul incipient al proiectului, pozitionarea ideala si marimea necesara a deschiderilor – ferestrele de fatada si cele de mansarda. Ca rezultat, apare efectul de racire a aerului prin ventilatia naturala, iar totul este posibil fara niciun consum energetic.

Casa Zu se integreaza perfect in densitatea culturala a caselor din zona si datorita materialelor traditionale durabile au fost folosite: lemn, caramida si piatra.

Proiectul demonstreaza ca o abordare holistica din punct de vedere al energiei, confortului si mediului inconjurator se poate realiza in conformitate cu principiile Case Active, chiar si in cazul unei locuinte existente.

Produsele VELUX folosite in proiect:

Ferestre de mansarda VELUX INTEGRA®

Balcon VELUX CABRIO®

Pentru detalii despre produsele VELUX, acceseaza velux.ro.

Fii la curent cu noutatile VELUX si urmareste pagina oficiala facebook.com/VELUX.

Related posts

De ce sa construiești o casă cu mansardă

Adina Meyers

Functiunile casei, date de lumina naturala

Adina Meyers

Casa inspirata din basmele copilariei

Adina Meyers