Puţine sunt ocaziile când descoperim case ce amintesc de vremuri de altădată, impozante, cu o eleganţă şi o strălucire aparte, oferite de stilul neoclasic.

Nostalgici după epoci şi stiluri de viaţă grandioase, proprietarii acestei locuinţe au reuşit să transpună în zilele noastre o părticică din frumuseţea acelor vremuri.

Această casă din Constanţa se înscrie perfect în peisajul pe care îl domină şi din care se evidenţiază. Este chiar zona în care proprietara a copilărit şi de care se simte foarte legată, casa părintească aflându-se pe aceeaşi stradă. În 2009 a achiziţionat un mic teren pe strada pe care a copilărit. Era vorba despre un teren de numai 200 de metri pătraţi, căruia însă ulterior i s-a mai adăugat o mică parcelă, cumpărată de la vecini.

Construirea casei a început în 2011, proiectul fiind realizat de un arhitect din Constanţa. Din cauza dimensiunilor reduse ale terenului (345 de metri pătraţi), vila a fost amplasată pe toată lăţimea acestuia, păstrându-se câte o mică suprafaţă de curte în faţa şi în spatele imobilului. Având doar două faţade, construcţia a fost orientată cu faţa către sud, unde există, de altfel, cele mai multe suprafeţe vitrate.

Locuinţa este construită din cărămidă Porotherm, fiind foarte bine izolată şi oferindu-le proprietarilor un confort termic pe măsură. Deşi, iniţial, a fost gândită cu mansardă, din cauza unei greşeli de construcţie, ultimul nivel a trebuit înălţat mai mult, devenind al doilea etaj.

Astfel, casa se întinde pe o suprafaţă de mai bine de 500 de metri pătraţi şi are patru niveluri: demisol, parter, etaj 1 şi etaj 2. De-a lungul perioadei de şantier, au mai existat şi alte probleme, de care proprietarii nu mai doresc să-şi reamintească: schimbarea a numeroase echipe, furnizori neserioşi, surparea terenului în jurul casei după o ploaie mai puternică sau înlocuirea totală a acoperişului din cauza montajului prost realizat.

În ceea ce priveşte arhitectura, doamna şi-a dorit o casă în stil victorian. A făcut poze cu toate imobilele de acest gen întâlnite în drumurile sale, atât în Bucureşti (zona Universităţii, Kogălniceanu, Dorobanţi etc.), cât şi la Paris sau în alte oraşe europene, şi i le-a arătat arhitectului ca sursă de inspiraţie.

Pe când locuinţa se afla încă în stadiul de construcţie, proprietarii au apelat la ajutorul unei cunoştinţe mai vechi, designerul Maria Dulhan, pentru a-i consilia în legătură cu amenajarea interioară. Şi bine au făcut că i-au cerut părerea înainte de finalizarea şantierului, pentru că, în acest fel, au putut să facă mai multe modificări necesare.

„Casa avea ferestre pe o singură parte, fapt ce nu asigura suficientă lumină naturală interiorului, aşa că am schimbat poziţia scării pe peretele opus intrării şi am realizat un bovindou din sticlă sablată în dreptul casei scării. Apoi, beneficiarii şi-au dorit o intrare impozantă, în acord cu arhitectura vizată. Pentru faţada în stil neoclasic am folosit profile din polistiren extrudat, acoperite cu praf de piatră. Aceste profile au schimbat total imaginea casei, ele fiind esenţiale în obţinerea stilului dorit.”

În ceea ce priveşte materialele pentru finisaje, fiind vorba despre o construcţie clasică, elementele au fost alese ca atare: pavimente din marmură şi calcar, placări cu travertin, profile decorative.

Învelitoarea, ce acoperă aproape în întregime etajul-mansardă, este dintr-o ardezie de culoare închisă, ca la clădirile clasice vechi. Ferestrele în stil neoclasic oferă o alternanţă interesantă: sunt drepte la primul nivel şi în arcadă la parter şi la ultimul etaj. Gardul din fier forjat este o adevărată dantelărie ce se proiectează frumos pe imaginea casei.

Detalii care contează

Amplasare: Constanţa

Tipul locuinţei: vilă

Niveluri: 4 (D + P + 2)

Număr camere: 8

Suprafaţă locuinţă: 500 mp

Suprafaţă teren: 345 mp

Anul construirii: 2014

Pentru mai multe imagini cu exteriorul acestei case accesează galeria foto.

Material realizat cu sprijinul designerului Maria Dulhan – D. Concept, tel.: 0744.308.887, mariadulhan@yahoo.com, www.dconcept.ro

Text: Oana Voicu / Foto: Antonio Cioarek

Related posts

Estetică și funcționalitate în baie

Adina Meyers

De ce să alegi albul pentru casa ta

Adina Meyers

Trucuri de amenajare pentru a avea o sufragerie mai spatioasa

Adina Meyers