La urma urmei, cine nu isi doreste o casa eleganta care sa iasa in evidenta doar prin detalii fine si de bun-gustLa urma urmei, cine nu isi doreste o casa eleganta care sa iasa in evidenta doar prin detalii fine si de bun-gust?
O familie din Timisoara s-a mutat, de foarte scurt timp, in casa pe care au visat-o dintotdeauna. Dupa un an de munca asidua, depusa in colaborare cu o echipa de specialisti dedicati si priceputi, au reusit sa obtina o casa mult mai frumoasa decat si-au imaginat atunci cand au pus piatra de temelie a constructiei. Primul pas a fost facut in momentul in care au cumparat terenul situat intr-o zona linistita, aflata la mica distanta de Timisoara. Dupa aceea au inceput sa caute proiectul viitoarei case care li s-ar potrivi cel mai bine, iar munca nu a fost deloc usoara. Iubitori de frumos si de antichitati, gazdele noastre si-au dorit o casa care sa nu iasa in evidenta decat prin eleganta si bun-gust, care sa nu epateze prin nimic si care sa le dea sentimentul unui camin cald si primitor.

 

Datorita faptului ca au achizitionat un teren mare, au avut libertatea de a pozitiona casa respectand toate principiile invatate in scoala de proiectanti, in asa fel incat sa aiba intimitate, iar curtea sa fie in primul rand functionala. Potrivit Revistei „Planul Casei Mele”, deschiderea si orientarea terenului sunt elementele decisive in pozitionarea unei case pe un teren. Specialistii contactati de revista spun ca modul in care este pozitionata casa pe teren depinde de prezenta retelelor edilitare subterane. In plus, trebuie sa tineti cont de reglementarile urbanistice ale zonei in care se incadreaza terenul, deoarece retragerile impuse afecteaza pozitia si marimea amprentei casei, dar si alti factori (daca ridicati sau nu garaj, daca amenajati locuri de parcare in curte si daca pe viitor exista posibilitatea construirii unei alte case sau cladiri pe acelasi teren). Certificatului de urbanism eliberat de primarie specifica clar nivelul de inaltime autorizat al viitoarei case, precum si pozitia cu referire la aliniamentele fata de strada si vecini. Distanta minima fata de vecini nu trebuie sa fie mai mica de 0,9 m, in cazul in care peretele nu are ferestre, dar daca terenul va permite, este indicat sa pastrati cel putin 1,9 metri, astfel incat sa puteti proiecta ferestre si sa aveti si intimitate. In plus, un alt aspect de care trebuie sa tineti seama este directia vanturilor dominante, intrucat aceasta va influenta directia din care bate ploaia sau locul in care se aduna zapada viscolita. Toate aceste aspecte, care par minore la prima vedere, va vor ajuta sa cresteti eficienta energetica a unei case si sa faceti economii la factura de utilitati, atat pe timpul iernii, cat si vara.

Revenind la proiectul casei, proprietarii au ales impreuna cu designerul Corina Saftescu (cu care au avut o colaborare excelenta), atat pentru exterior si gradina, cat si pentru interior, un stil romantic si elegant, cu influente italienesti. „Acesta este unul dintre cazurile in care amenajarea casei a fost o adevarata placere pentru mine, deoarece am avut aceleasi gusturi cu proprietarii in ceea ce priveste alegerea finisajelor, a obiectelor de mobilier si a decoratiunilor. Clientii sunt mari iubitori de frumos si de antichitati, asa ca au cumparat multe obiecte de arta vechi cu o valoare deosebita”, a spus designerul Corina Saftescu.

Casa este structurata pe doua niveluri, la parter existand bucataria, diningul, sufrageria si doua zone de conversatie care incorporeaza scarile interioare. Un element care aduce un plus de valoare, atat pentru interior, cat si pentru exterior, este bovindoul (din engl. bow-window) – constructie iesita in afara planului peretilor exteriori ai unei cladiri, aflata in prelungirea planseului, ca un balconas inchis, prevazuta cu una sau cu mai multe ferestre, in scopul maririi suprafetei utile. Ferestrele au si rolul de a crea iluzia unei incaperi mai mari, crescand fluxul de lumina naturala in cladire. In acelasi timp, ferestrele laterale pot oferi un unghi de privire mai larg, imposibil in cazul unei ferestre obisnuite. Potrivit legislatiei, bovindourile nu au voie sa iasa in afara limitei proprietatii cu mai mult de 1 metru, nu trebuie sa ocupe mai mult de 1/3 din latimea frontului si nu pot fi realizate la inaltime mai mica de 3,50 m.

Material realizat cu sprijinul designerului Corina Saftescu; www.cass-design.com

 Mai multe informatii si imagini in numarul de noiembrie al Revistei Casa Mea

Related posts

Electrocasnicele ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-o bucatarie

Adina Meyers

Stiai ca o saltea aleasa corect este absolut necesara pentru un somn odihnitor?

Adina Meyers

Casa ideala pentru o familie tanara

Adina Meyers