Ecologic si traditional sau modern si brevetat? Acestea sunt cele doua variante pe care le aveti la dispozitie atunci cand va angajati in aventura numita casa de vis.

Asa cum se intampla de obicei, si in acest caz, parerile sunt impartite, intrucat in ambele cazuri exista avantaje si dezavantaje. Sfatul specialistului este sa va documentati temeinic si sa alegeti in cunostinta de cauza solutia care se potriveste cel mai bine necesitatilor si, nu in ultimul rand, bugetului dumneavoastra. Alte aspecte de care trebuie sa tineti seama sunt particularitatile terenului, zona in care va fi amplasata constructia, suprafata utila pe care o va avea si stilul de arhitectura pe care il indragiti.

In luarea unei decizii trebuie sa plecati la drum cu gandul ca o casa din lemn este mai ieftina, chiar si cu 50 de procente, fata de una din caramida, dar ca intretinerea ei, in timp, genereaza costuri mai mari. De asemenea, experienta le-a demonstrat proiectantilor ca o casa de caramida este mai trainica, rezistand la evenimente neprevazute, cum sunt incendiile, dar este mai putin prietenoasa in ceea ce priveste crearea unui ambient termic placut atat in sezonul rece, cat si in cel cald. La argumente pro si contra, mai adaugam faptul ca o casa din lemn este mai flexibila si are risc seismic mai scazut, dar o casa din caramida nu este atacata de carii, furnici sau umiditate.

O constructie din lemn reprezinta, in mod clar, o alegere inspirata pentru cei care doresc sa se mute intr-un camin nou intr-un timp record, avand in vedere ca aceasta se executa radic, intr-un interval cuprins intre o luna si trei luni. In plus, pierderile de caldura au fost calculate de specialisti ca fiind cu 30-40% mai mici decat la locuintele din caramida. Drept dovada, casele din lemn sunt extrem de populare in tarile nordice, unde lupta eficient cu temperaturile scazute. Despre ele mai trebuie sa stiti ca sunt foarte functionale, datorita faptului ca spatiul lor interior poate fi usor compartimentat sau modificat, intrucat au o structura usoara si nu necesita deci prea multi stalpi de sustinere. La capitolul avantaje, mai consemnam un fapt: casele traditionale din lemn pot fi ridicate pe terenuri slabe sau nisipoase. Daca nici acest ultim atu nu a reusit sa va convinga, va mai spunem doar ca medicii le considera „sanatoase”, intrucat lemnul este un element 100% natural, respira, asa ca este pus la adapost de igrasie si condens.  

Nu va imaginati insa ca o casa din lemn are numai avantaje. De pilda, o astfel de constructie „traieste” cu 20-30% mai putin decat una din caramida, iar intretinerea ei in timp necesita bani si atentie. De asemenea, in cazul in care va doriti o locuinta mare, trebuie sa renuntati la gandul de a o face din lemn, pentru ca o astfel de structura nu poate avea mai mult de doua niveluri, in caz contrar putand aparea probleme de stabilitate.

Related posts

Ce trebuie sa faci pentru a creste sansele de a vinde locuinta ta

Adina Meyers

Cu siguranta constructiilor nu te joci!

Adina Meyers

Tipuri de cofraj

Adina Meyers