O veritabila oferta de sarbatori – prin diversitatea si calitatea obiectelor, propune Casa GOLDART pentru licitatia sa din 6 decembrie 2009. Bijuterii fastuoase din metale si pietre pretioase care se remarca prin stralucirea lor: inele cu briliante, pandantive realizate din rafinate monede istoriate, brose si bratari din aur filigranat, cercei de forma geometrica sau baroca, si felurite ceasuri de mana purtand marci renumite, abunda in actuala sesiune.
La arta decorativa, cumparatorii nostri pot alege intre vase decorative, cupe, boluri, sfesnice, servicii de masa, bibelouri, pendule, corpuri de iluminat, aparate muzicale si fotografice…, adica tot atatea obiecte care au incantat generatia bunicilor nostri.
In preajma Craciunului, nu puţine sunt icoanele oferite spre vanzare: icoane istoriate ucrainiene, icoane rusesti de sec. 18, alaturi de icoane romanesti si alte obiecte religioase de secol 19 si inceput de 20, chiar si o icoana brodata cu fir de argint, de la inceputul secolului 20, reprezentandu-l pe Sf. Nicolae (la numai 1700 lei).
Nu mai putin ofertanta este selectia de carte a acestei licitatii: albume de arta, literatura, istorie, filozofie, lucrari ale avangardistilor, dar si cartile reprezentative pentru ideologia comunista, manuscrise si documente dactilografiate din varii domenii, fotografii vechi se alatura bogatei oferte de obiecte. Semnalam la acest capitol o raritate bibliofila – faimoasa lucrare a principelui Dimitrie Cantemir « Histoire de l’Empire Othoman… », datând din anul 1743 (estimare 11000-12000 lei)
Din sectiunea grafica – pentru a accentua insemnatul sau continut – spicuim cateva titluri: «Natura statica cu fructe» si «Arcade» de Otilia M. Oteteleseanu, «Nud» si «Peisaj parizian» de Catul Bogdan, «Portret de fata in peisaj» de Nicolae Tonitza, «Doamna cu palarie» de Aurel Baesu, trei remarcabile portrete de Theodor Pallady, «Fata in ie romaneasca» de Lucia Dem Balacescu, «Padure iarna» de Nicolae Grant, «Vert et noire» de Marcel Iancu, «La baie» de Aurel Cojan, «Marocan» si «Beduin» de Stefan Popescu, «Fantana la Balcic» de Francisc Sirato etc. O lucrare de exceptie o constituie grafica avangardistului sud-american Rene Portocarrero, «Flora», provenind din colectia Manea Manescu. Preturile sunt mai mult decat ofertante. Astfel, portretele lui Pallady sunt estimate la preturi cuprinse intre 2300 si 3000 lei, Tonitza intre 7800-8200 lei, Stefan Popescu intre 1700-1900 lei.
Sectiunea pictura ofera de data aceasta un numar de impresionant de lucrari semnate de marii nostri artisti: Ligia Macovei, Aurel Ciupe, Kadar Geza, Niculina Dona Delavrancea, Iacob Brujan, Rudolf Schweitzer Cumpana, Samuel Mutzner, Traian Biltiu Dancus, Ion Musceleanu, Jean Alpar, Gheorghe Popescu, Stefan Popescu, Aurel Baesu si Eugen Voinescu figureaza printre cei mai reprezentativi peisagisti ai actualei sesiuni. De remarcat din aceasta insiruire «Furtuna pe mare» de Eugen Voinescu, ulei/panza de mari dimensiuni, desprinsa parca din creatia marelui pictor rus Ivan Aivazovsky a carui cota la marile case de licitatii a depasit milionul de euro. De altfel, Eugen Voinescu a fost elevul si a lucrat in atelierul marelui Aivazovsky, iar Banca Nationala a Romaniei se poate mandri cu o sala de consiliu decorata de E. Voinescu. Pretul estimat pentru aceasta lucrare este de 26000-28000 lei. Samuel Mutzner este prezent in licitatie cu o superba marina, ulei/placaj, in care a reusit sa creeze o perspectiva uimitoare (pret estimat 32000-34000 lei).
Desi cateva naturi statice se evidentieaza prin cromatica speciala – «Vas cu flori» de Margareta Sterian, «Natura statica cu fructe» de Lucian Grigorescu, «Natura statica cu pipa» de Dan Ialomiteanu – , portretul ocupă totusi, de aceasta data, un loc privilegiat. Selectam pentru cunoscatori: doua lucrari clasice din secolul al XIX-lea – «Barbat cu lavaliera» si «Portretul unui cadet», «Portretul unei doamne» si «Portret de barbat» de Stefan Dimitrescu, «Portretul unui tanar» de Traian Biltiu Dancus, «Florareasa» de Charlotte Livingston, «Nud pe scaun» de Margareta Grossman, «Turbanul verde» de Gheorghe Ionescu Sin, «Juditha» de Emanoil Panaitescu Bardasare, «Portret de femeie» de Sava Hentia, «Batrana bretona» de Rodica Maniu, «La pozat» de Corneliu Baba, «Portret de barbat cu palarie» de Aurel Cojan, «Portretul doamnei H» de Arthur Verona şi, bineinteles. «Ţarancuta cu basma alba» de Nicolae Grigorescu (care intra in licitatie la 25000 euro)
Nici iubitorii de arta contemporana nu vor fi deceptionati: «Pamant» de Marian Zidaru, «Marea la Balcic» de Medi Wechsler Dinu, «Colt de strada» de Michaela Nica, «Compozitie» de Corneliu Vasilescu, «Interferente» de Ladislau Labancz, «Orele Parisului» de Dan Hatmanu, «Ganduri» de Gabriela Culic, «Un om» de Mircea Roman si «Vibratia luminii in dimensiunea elipsei» de Alexandru Ghildus, pot satisface cele mai exigente gusturi.
Speram ca stresul alegerilor nu va fi prea mare pentru colectionarii nostri si ca nu vor ramane indiferenti la aceasta oferta de exceptie pregatita de Casa de Licitatii Goldart in pragul sarbatorilor de iarna.