O familie s-a inspirat din locuintele grecesti si a construit o casa cu influente mediteraneene si aer de vacanta.

Am vazut casa in Grecia si ne-am indragostit irecuperabil de ea. Imi amintesc ca era noapte si noi ne indreptam spre hotel. Atunci am vazut-o prima data. Ne-a ramas gandul la aceasta casa, desi nu apucasem sa studiem detaliile. A doua zi am inchiriat o masina si ne-am intors 100 de kilometri ca sa o vedem din nou la lumina zilei. Din primul moment am stiut ca aceasta este casa visurilor noastre. I-am facut poze si cand am ajuns acasa, am cautat un arhitect care sa ne faca planul viitoarei noastre locuint”, ne-au povestit, extrem de incantati, proprietarii.

Daca pentru unii proprietari gasirea proiectului care sa-i reprezinte este cea mai grea etapa, in cazul de fata, demararea constructiei a fost cea care le-a pus cu adevarat probleme proprietarilor. Si asta pentru ca terenul ales pentru contructia viitoarei case se afla in panta, asa ca a fost nevoie de o munca asidua pentru nivelarea sa. In acest caz s-a facut taluzarea (s-a nivelat panta), obtinandu-se astfel in partea superioara o zona plata, dupa care s-a facut terasarea terenului. Astfel, in zona inferioara a parcelei de pamant s-a obtinut o panta usoara, curtea fiind amplasata pe mai multe niveluri de inaltime. Pentru ridicarea casei pe terenul taluzat si terasat, o parte a constructiei a fost inaltata pe piloni.

Potrivit proiectului, casa a fost ridicata pe doua niveluri, parter si mansarda, in partea superioara aflandu-se un dormitor, un birou, dar si o zona de relaxare. In stilul mediteraneean al caselor din insula greceasca Corfu, s-a mers pe simplitate si bun-gust.

Imaginea casei in stil mediteraneean este intregita de o gradina luxurianta, in care se regasesc o multime de detalii menite sa recreeze cat mai fidel atmosfera de vacanta. In gradina se regasesc plante anuale si perene, specificul sau fiind dat de alternanta dintre ghivece si florile sadite. Gradina este iluminata pe timpul noptii de un sistem inteligent, care se poate regla in intensitate de la un panou de comanda.

Curtea a fost impartita in trei zone: zona verde, insule de mulci si o zona pavata, folosita pentru accesul in casa, obtinandu-se astfel un aspect ordonat. Accentul de culoare este pus pe insula de mulci, care a fost „impodobita” cu piatra decorativa, pietris si scoarta de copac.

O idee ingenioasa este amplasarea unei folii speciale in zona acoperita cu pietris si cu pavaj, cu scopul impiedicarii cresterii buruienilor inestetice pe aleea de acces, ca si in zona insulelor de mulci. Alte puncte de interes ale exteriorului sunt foisorul si terasa, folosite de proprietari pentru recreere si pentru petrecerea dupa-amiezelor de weekend in compania prietenilor. Si in acest caz s-a optat pentru un stil „curat”, in cazul foisorului materialul de constructie folosit fiind lemnul.

Usile si ferestrele casei sunt confectionate, in cea mai mare parte, din tamplarie de lemn masiv, cu zone mari vitrate, asigurand patrunderea luminii naturale in incaperile spatioase. Extrem de ingenioase sunt jaluzelele din lemn, fiind montate in exteriorul ferestrelor dupa modelul locuintelor grecesti. Jaluzelele sunt actionate electric prin intermediul unui buton din interiorul incaperilor.

Stilul simplu si „curat” de la exterior se pastreaza si la interior, acolo unde paleta de culori folosita pentru mobila si decoratiune este in tonuri de rosu, maro si crem. Peretii sunt albi, cu accente de rosu, iar pardoseala din lemn masiv. Locuinta este formata din trei zone: zona utila, spatiu de relaxare si zona de odihna, unde sunt situate dormitoarele si baile.

Casa are o suprafata utila de 250 mp iar terenul se intinde pe 1.200 mp.

Materialul a fost publicat in revista Casa Mea.

 

Related posts

 Lucruri importante de știut atunci când alegem o cadă nouă

Adina Meyers

Eleganta cu aer victorian

Adina Meyers

Komandor – mai simplu, mai odihnitor

Adina Meyers