Plantat în sol nisipos, cartoful de Noirmoutier se caracterizează printr-un gust dulce. Este cel mai timpuriu dintre cartofii noi francezi.
Există cinci varietăţi. Cartofii bonnotte, din soiul cel mai rar, se recoltează manual. Acesta a dispărut aproape în totalitate după război în favoarea unei varietăţi mai profitabile, însă cultura sa a fost reluată la jumătatea anilor ’90. În fiecare an, un festival dedicat cartofului de Noirmoutier, organizat de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii mai, atrage câteva mii de persoane.
Cartofii cei mai scumpi din lume sunt delicioşi, seamănă la gust cu alunele de pădure şi castanele şi au o aromă de nedescris în cuvinte, provenită de la coaja foarte fină .Gustul deosebit se datorează solului nisipos, aerului şi vântului marin, depunerilor de sare marină pe timpul iernii, lucrărilor agricole care se fac numai în insula Noirmoutier şi fertilizarea numai cu alge de mare.
Cultura a fost «inventată» între cele două războaie
„Pomme de terre de Noirmoutier” este un tubercul comestibil proaspăt și fragil. Caracteristicile speciale ale „Pomme de terre de Noirmoutier” sunt următoarele:
— pulpa de culoare în principal galbenă,
— coaja fină, care se detașează ușor înainte de fierbere (fără înlăturarea pieliței),
— tuberculi cu dimensiunea minimă de 17 mm și cea maximă de 70 mm.
Istoria cartofului de Noirmoutier
Primele culturi de cartofi de pe insula Noirmoutier au fost înregistrate la finalul secolului 18. Încă din 1796,
autoritățile insulare au solicitat locuitorilor să nu mai cultive cartofi doar în grădini, ci și pe câmpuri, pe terenuri care s-au dovedit propice acestei producții. Potrivit arhivelor departamentului Vendée, în 1860, insula avea 300 de hectare cultivate cu cartofi, specializându-se deja în producția de cartofi „timpurii”.
Începând cu anul 1875, reputația și caracterul rar al produsului fac ca grădinarii din Noirmoutier să îl comercializeze pe piețele din Saint-Nazaire, Nantes și în Anglia (1 500 de tone în 1881), cu livrări documentate începând din luna mai. Reputația este atât de mare încât întreprinderi britanice se stabilesc pe insulă în anii 1880 pentru a produce cartofi.
Preocuparea constantă de a menține și a îmbunătăți calitatea produsului va da naștere celebrului soi Bonnotte de Noirmoutier în anii 1920, care va deveni, începând din 1938, o referință a cartofului de calitate.
În 1939, a fost creat un sindicat de protecție a comerțului cu produse agricole pe fondul unor conflicte între
comercianți și producători în ceea ce privește prețurile. Acest sindicat a fost predecesorul organizației cooperativelor agricole a producătorilor de cartofi din insula Noirmoutier, care, în 1950, a înregistrat o producție totală de 4 000 de tone de cartofi „timpurii”.
Cei aproximativ treizeci de producători, care aparțin acestei cooperative și sunt denumiți la nivel local „Pataquous”, lucrează ferme mici specializate în cultura cartofilor (dimensiunea lor este de aproape două ori mai mică decât media națională). Acești producători „tradiționali” transmit, adesea de la o generație la alta, experiența dobândită, îmbunătățindu-și tehnicile de producție într-un mediu caracterizat printr-o puternică coeziune colectivă și prin ajutorul reciproc.
Expresia acestor competențe se regăsește mai ales în pregătirea timpurie a solului în biloane, în instalarea sistemelor de irigație, în munca de selectare a soiurilor cu o culoare a pulpei în principal galbenă, adaptate la mediul insular și în pregerminarea sistematică a materialului săditor. Printre aceste competențe se numără, de asemenea, gestionarea și controlul smulgerilor începând de la mijlocul lunii martie sau modalitățile de transport și de pregătire pentru a menține prospețimea și a proteja fragilitatea produsului înainte de expediere.
Festival dedicat cartofului de Noirmoutier
Astfel, produsul „Pomme de terre de Noirmoutier” se sărbătorește în fiecare an de peste 20 de ani, începând cu sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai și atrage câteva mii de persoane de fiecare dată. Cooperativa agricolă a creat, de asemenea, un club al fanilor „Pomme de terre de Noirmoutier”, care reunește atât consumatori sau autori de bloguri culinare, cât și mulți bucătari-șefi recunoscuți din Franța și din străinătate.
„Pommes de terre de Noirmoutier” se recoltează până la sfârșitul lunii august, după o perioadă scurtă de cultivare pe câmp. Acești cartofi sunt, de asemenea, printre primii care se comercializează la începutul primăverii pe piața franceză. Cartofii au o coajă subțire care se desprinde cu ușurință înainte de preparare.
Reputația de care se bucură „Pomme de terre de Noirmoutier” a fost obținută pe parcursul a peste două secole de istorie, fiind un produs atractiv atât pentru consumatorii regionali, cât și pentru cei din afara regiunii.
Renumele de cel mai scump cartof din lume
Caracteristicile sale, cum ar fi producția timpurie, perioada scurtă de cultivare pe câmp, coaja subțire și conținutul maxim de substanță uscată, sunt direct legate de proprietățile solurilor ușoare și filtrante, care se încălzesc rapid, asigurând dezvoltarea rapidă a tuberculilor.
Temperaturile și expunerea la soare (în special primăvara) mult mai mari pe insulă decât pe teritoriul continental învecinat contribuie, la rândul lor, la acest ciclu vegetativ de producție caracteristic.
Cunoștințele profesionale și asigurarea unui cadru colectiv pentru etapele de producție, precum pregerminarea, bilonarea solului, selecția continuă a soiurilor, au permis stabilirea unui renume pentru producția de cartofi pe insula Noirmoutier, care nu a înregistrat vreodată un declin. Contextul insular, cu coeziunea sa colectivă și socială, a jucat un rol decisiv în clădirea acestui renume.
Rețete culinare extraordinare
Proprietățile culinare ale cartofilor din Noirmoutier (preparați la abur, prin rumenire etc.) sunt recunoscute de mulți ani de către consumatori și bucătari-chefi. De exemplu, în 1996, cu ocazia unei vânzări prin licitație conduse de Pierre Cornette de Saint-Cyr la hotelul Drouot, primul lot de 5 kilograme de cartofi de Noirmoutier a obținut prețul de 15 000 de franci! Mai mult decât trufele…
În zilele noastre, prețul mediu pentru „Pomme de terre de Noirmoutier” este în general de 2-5 ori mai mare decât cel al altor cartofi comercializați în aceeași perioadă, producția respectivă reprezentând ca volum sub 10 % din această piață.
Componentă veritabilă a patrimoniului insulei Noirmoutier și activitate esențială a economiei agricole a acestei insule, „Pomme de terre de Noirmoutier” contribuie la viața și la identitatea insulei Noirmoutier în aceeași măsură ca turismul, pescuitul și mlaștinile sărăturate. Astăzi, reputația „Pomme de terre de Noirmoutier” continuă să fie intactă și sondajele de opinie recente plasează insula în fruntea regiunilor franceze apreciate pentru cartofii lor timpurii.