În preajma sărbătorilor de iarnă, vedem motivul lumânărilor peste tot. Regăsim lumânări pe pungile de cadouri, pe mesele pline cu mâncare, în reclamele care vor să ne ia ochii. Haide să trecem în revistă, scurt și pe înțelesul tuturor, istoria acestor obiecte de cult.

De-a lungul anilor, lumânările și-au schimbat formele, culorile și materialele din care sunt realizate, dar semnificația lor a rămas aceeași.

Istorie și utilizare

Istoria lumânărilor ne duce înapoi în timp, cam acum 3000 de ani i.hr., când egiptenii și cretanii le confecționau din ceară de albine sau din grăsime animală. Tot în această perioadă, indienii descoperiseră și faptul că acestea puteau emena arome ademenitoare, așa că făceau un tip de lumânări din scorțișoară fiartă. 

În ce privește scopul lor, acesta a fost divers de la epocă la epoca – au luminat mult timp odăile oamenilor, au emanat căldură, au măsurat timpul – calități și utilizări pe care, odată cu apariția curentului electric și a revoluției industriale, și le-au pierdut. Una singură a fost însușirea care a dăinuit de-a lungul trecerii vremii – lumânările au fost o prezență constantă în culturile religioase.

Care este semnificația lumânărilor de Crăciun

În cultul creștin, lumânările ocupă un loc important, mai ales de Paște și de Crăciun. La nivel simbolic, semnificația lumânărilor de Crăciun -prin lumina emanată- duce cu gândul la lumina lui Hristos, la miracolul venirii acestuia pe pământ. 

Tot la nivel simbolic, lumina lumânării este în acest context legătura între minunea pe care a făcut-o Tatăl și noi. De altfel, preoții atrag atenția la diversele superstiții care au apărut în legătură cu acestea – cum că ar aduce noroc, bunăstare sau ani mulți de viață. După ei, acestea sunt doar superstiții.

Lumânările de Crăciun, nelipsite de pe mesele tradiționale în familie, aduc liniștea și împăcarea. În unele zone din țară, resturile lumânărilor se păstrează mult timp după trecerea Crăciunului și se mai aprind atunci când cei din familie caută înțelegere și armonie.

Semnificația lumânărilor de Crăciun se poate traduce mai liber prin: liniște, împăcare interioară cu tine, dar și cu ceilalți din jurul tău, pace, armonie și lumină.

Foto: IKEA, Pinterest

Related posts

Decor si ambianta haute couture

Adina Meyers

Intotdeauna natural!

Adina Meyers

90 mp redesenati

Adina Meyers