De multe ori, capsunele pe care le gasim la piata arata foarte bine, dar nu au niciun gust. Din fericire, capsunii sunt foarte usor de cultivat si fructifica din abundenta atat pe balcon cat si in gradina. Asa ca de ce nu ne-am creste propriile capsune!
Daca nu aveti gradina, le puteti cultiva pe balcon in ghivece rotunde sau patrate pe care le puteti suspenda, agata sau ridica, avand in vedere ca formeaza stoloni care pot atinge lungimi si de peste 1 metru.
Capsunii se pot cultiva in ghivece de diferite dimensiuni, de regula o planta are nevoie de un spatiu de 10-15 centimetri, astfel ca intr-un ghiveci cu diametru de 30 de centimetri se pot cultiva 3 plante.
Unele soiuri fructifica pe toata perioada vegetativa in timp ce altele fructifica de doua ori pe an, la sfarsitul lunii mai inceputul lunii iunie, iar daca se taie frunzele, vor face fructe si in luna august.
Pe balcoanele cu expunere la nord capsunii se pozitioneaza la soare in timp ce pe balcoanele cu expunere la sud prefera o pozitie umbrita.
Pamantul trebuie sa fie usor acid sau neutru, bogat in substante nutritive. Capsunii nu suporta stagnarile de apa, de aceea este necesar sa se asigure un drenaj eficient.
Daca doriti sa cultivati capsuni 100% ecologici, in locul fertilizatorilor puteti incorpora in pamantul din ghiveci putina cenusa de lemn care completeaza compozitia pamantului cu fosfor si potasiu.
Dupa 3-4 ani plantele de capsuni trebuie inlocuite. Puteti cumpara alte plante sau, la sfarsitul lunii iunie, alegeti stolonii cei mai frumosi si puneti-i la facut radacini intr-un ghiveci separat.