Călătoriile te învață nenumărate lucruri despre culturile și oamenii săi și, totodată, despre tine însuți, cu aspecte pe care, oricât ai citit sau auzit în stânga și în dreapta, nu le poți afla cu adevărat decât atunci când pornești la drum.
După ce ai prins gustul călătoriilor, cu greu o să te mai poată opri ceva sau cineva din drumul spre o nouă destinație. Odată ce ți-ai săturat privirea cu cele mai frumoase obiective turistice ale lumii, ai simțit aromele tipice, ai ascultat sunetele unice, ai legat conversații sincere cu oameni de-ai locului, implicit, îți vei dori să continui.
Independența capătă alte valențe
Indiferent dacă alegi să pleci singur sau însoțit, călătoriile îți oferă independență, uneori în moduri greu de imaginat. De exemplu, trebuie să te descurci să ajungi din punctul A în punctul B, să decizi ce vrei să vezi și să faci în fiecare zi, să-ți administrezi bugetul. Fiecare dintre aceste lucruri mărunte reprezintă un prim pas în consolidarea independenței tale.
Noutatea la fiecare pas
Atunci când ieși din confortul de acasă și lași în urmă elemente familiare, precum limba, vremea, mâncarea, oamenii, începi să privești lumea și pe tine însuți dintr-o lumină nouă. Lucruri care ți se păreau înainte inconfortabile sau înfricoșătoare – să iei masa singur într-un restaurant sau să plonjezi de pe cine știe ce stâncă în apele albastre ale unei mări îndepărtate – nu-ți mai dau fiori pe șira spinării și observi că ești în stare să te lansezi în provocări tot mai mari.
Experiențe
Începi să îți dai seama că în viață contează infinit mai mult lucrurile pe care le faci decât cele pe care le ai. Încet-încet, experiențele și amintirile pe care le creezi, și mai puțin suvenirurile pe care le cumperi, vei observa că sunt cele pentru care merită să te trezești în fiecare dimineață.
Devii mai flexibil și te adaptezi mai ușor
Câteodată, momentele pot lua întorsături neașteptate atunci când călătorești: zboruri anulate, ploaia care începe de te miri de unde și, posibil, să adormi în timpul unei călătorii cu trenul / autobuzul și să ratezi stația. Partea bună este că înveți să te descurci în orice situație, să cauți noi soluții și, cel mai probabil, după aceea, să povestești despre întâmplările tale cu gura până la urechi.
Apreciezi celelalte culturi
Atunci când ești înconjurat de oameni din alte țări, care împărtășesc viziuni și tradiții diferite de ale tale, îți dai seama că lumea e un loc mult mai mare decât colțișorul în care tu te aflai, pe care îl considerai universul tău. Trecându-i granițele, ajungi să apreciezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, să înțelegi stiluri de viață diferite și, mai mult, să remarci similarități revelatoare între tine și oamenii pe care ajungi să-i întâlnești.
O minte deschisă
Vei băga de seamă că, după ce ți-ai deschis mintea și inima în fața evenimentelor, locurilor și oamenilor noi, lumea încetează să se mai arate ostilă și începe să fie cu adevărat un loc mai bun, mai deschis la rândul său să te primească și să te trateze ca un oaspete de seamă. Treptat, frica în fața expunerii la nou dispare și îți permite să devii mai conectat la spațiul în care te afli și la momentele pe care acesta are să ți le ofere zi de zi.