LifeStyle

Cafeneaua publica “Decid pentru mine!”

Persoanele cu dizabilitati psihosociale la masa discutiilor cu autoritati publice, reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti

Analiza rezultatelor mai multor cercetari recente arata ca in Romania persoanele cu dizabilitati psihosociale reprezinta unul dintre cele mai discriminate si marginalizate grupuri, iar distanta societatii fata de aceste persoane este una din cele mai crescute din Europa.

Tocmai de aceea, Grupul „Decid pentru mine!”, primul grup de initiativa cetateneasca din Romania format din persoane cu dizabilitati psihosociale, alaturi de Asociatia ActiveWatch si Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara au chemat in sprijinul persoanelor cu dizabilitati psihosociale reprezentanti ai autoritatilor publice, membri ai organizatiilor neguvernamentale si jurnalisti in cadrul evenimentului Cafeneaua publica “Decid pentru mine!”.

Evenimentul a avut loc marti, 14 iulie, intre orele 10:00 – 12:30, la Spatiul Public European si incheie seria de actiuni din cadrul proiectului Decid pentru mine!, prin care, in perioada aprilie 2014 – iulie 2015, ActiveWatch si Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara au abilitat 15 persoane cu dizabilitati psihosociale in tehnici de advocacy si comunicare pentru autoreprezentare si implicare civica in vederea promovarii propriilor drepturi. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Cafeneaua s-a desfasurat sub forma unor discutii interactive, in cadrul carora au fost abordate subiecte ce tin de aspectele zilnice din viata oricarei persoane, inclusiv din viata persoanelor cu dizabilitati psihosociale – dificultatile pe care acestea le intampina in gasirea unei slujbe, reticenta cu care se confruntă din partea comunitatii, imaginea demonizata a acestui grup in mentalul colectiv. Totodata, au fost abordate subiecte precum situatia actuala a spitalelor de psihiatrie din Romania si modul in care acestea sprijina si trateaza cazurile persoanelor diagnosticate cu tulburari psihice. Prin prisma acestor aspecte, dezbaterile au cuprins, de asemenea, solutii si initiative viitoare privind implicarea si integrarea in cadrul comunitatii a persoanelor care sufera de tulburari psihice.

Printre specialistii prezenti care au venit in sprijinul evenimentului si implicit in beneficiul persoanelor cu dizabilitati psihosociale se numara: Asztalos Csaba Ferenc – Presedinte Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Cristina Oprea – Carusel, Raluca Ical – Fundatia Motivation Romania, Sanda Gancevici – sef birou evaluare complexa DGASPC sect. 1, Corina Siteavu –  evaluare complexa DGASPC, Ion Purcarea – director dezvoltare, strategie, programe DGASPC Bucuresti, Claudia Popescu – psiholog, Simona Chirciu – FILIA, Eugen Stefanescu – Fundatia Estuar, Bogdan Constanciuc – psiholog.

Grupul de initiativa „Decid pentru mine” a fost infiintat in luna septembrie 2014, fiind singurul grup de initiativa civica din Romania format din persoane cu dizabilitati psihosociale. Actiunile acestui grup au avut ca scop comun acela de a demonstra ca dizabilitatea nu inseamna sa fii scos din uz si ca, in unele cazuri, aceasta poate fi chiar o sursa de motivatie in activitatile de zi cu zi. Desi au inceput activitatea de putină vreme, grupul de initiativa „Decid pentru mine” lupta si militeaza pentru dreptul la autoreprezentare al persoanelor cu dizabilitati psihosociale prin activitati diverse si discutii cu diferite persoane resursa.

Astfel, a fost initiata platforma de advocacy www.decidpentrumine.ro, un spatiu virtual de intalnire al persoanelor cu dizabilitati psihosociale, psihologi, psihiatri, reprezentanti ai institutiilor statului si alti cetateni, unde se planifica initiative cetatenesti pentru imbunatatirea cadrului legislativ, institutional si a conditiei individuale a persoanelor cu dizabilitati psihosociale din Romania.

 

Related posts

Siropurile naturale – alternativă sănătoasă la sucurile din comerţ

Adina Meyers

Tipuri de măști de protecție: ce ne apără mai bine de virus?

Adina Meyers

Cele mai ciudate paturi și locuri de dormit

Adina Meyers