Amenajarea unui cabinet stomatologic prezintă două provocări ce trebuie armonizate pentru obținerea celui mai bun rezultat: funcționalitatea și atractivitatea.
Pacienții se vor simți mai relaxați dacă spațiul în care intră este unul liniștitor, iar acest aspect va impacta inclusiv experiența medicală de care au parte. Dacă te întrebi cum ajungi de la concept la primul cabinet, am pregătit o listă de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere.
Notează toate nevoile medicale
Aparatura, numărul de consumabile care sunt necesare în general, sala de chirurgie, echipamentele medicale și alte lucruri care țin de partea medicală trebuie puse pe o listă, pentru a vedea ulterior cum pot fi acomodate. În acest mod vei știi cum să împarți funcționalitatea și atractivitatea spațiului.
Acest aspect va fi important și pentru compartimentare, deoarece vei avea nevoie de spații pentru radiografii, pentru cabinet, pentru sterilizare și pentru alte operațiuni medicale.
Împărțirea spațiului
În general atunci când este vorba despre amenajare cabinet stomatologic, este bine să împarți spațiul eficient. În primul rând, nu vei vrea să folosești tot spațiul pentru cabinetul în sine, deoarece este important să asiguri mobilitatea pacienților și a angajaților în incintă.
Aici ar fi indicat în primul rând să lași spațiu pentru sala de așteptare, astfel încât să le permiți pacienților să se relaxeze înainte de procedură.
Ulterior, va trebui să ai în vedere spații pentru activități administrative, o cameră pentru sterilizarea echipamentului și toalete separate pentru angajați și pacienți. Întotdeauna trebuie să ai în vedere că într-un cabinet medical vei avea întotdeauna pacienți, doctori și personal, iar nevoile tuturor trebuie respectate.
Coloristica și lumina
Culorile utilizate și iluminatul definesc atmosfera unui spațiu. Iluminatul natural este foarte important, așa că încearcă să nu acoperi ferestrele și să folosești lumina naturală măcar în zonele de așteptare și în cabinet, deoarece aceasta va ajuta pacienții să se simtă mai puțin stresați.
În recepție poți folosi nuanțe calde de roșu sau galben, iar pentru zonele de tratament sunt indicate culori reci, pastelate, precum verde sau albastru.
Aspect profesional
Un aspect profesional va conferi încredere pacienților. Din acest motiv, ar trebui să apelezi la un designer de interiorpentru amenajarea cabinetului. Pacienții vor avea automat mai multă încredere în medic atunci când vor intra într-un cabinet stomatologic bine organizat și echipat, cu servicii de calitate și o prezentare pe măsură.
De la concept până la primul pacient este nevoie de o bună planificare, apoi de o bună punere în practică a planului. Un specialist îți va oferi și soluțiile tehnice de care ai nevoie, nu doar o schiță a modului în care trebuie să arate locul. Pune-ți pe o hârtie toate elementele de care ai vrea să se țină cont, iar acesta îți va face proiectul în conformitate cu preferințele și nevoile tale.