Amenajari Exterioare

Buruienile din gradinile noastre

Aparent un subiect iesit din comun pentru un topic peisagist, buruienile pun adeseori probleme oricarui gradinar, amator sau profesionist. Fie ca ataca peluza de gazon, aranjamentele de plante, aleile gradinii sau chiar ghivecele, buruienile pot fi foarte enervante, de multe ori invazive, si greu de combatut.

Plantele din gradinile noastre se impart in doua categorii: monocotiledonate si dicotiledonate. La fel si buruienile si, in functie de categoria din care fac parte, putem aplica diverse substante pentru combatarea lor.

Majortatea buruienilor au nevoie de soare, caldura si umezeala, si tocmai din acest motiv luna mai este perioada de explozie a acestora. Insa, in functie de pozitia in care apar, solutiile la care apelam pentru a scapa de ele sunt diferite.

Desi de cele mai multe ori peluza de gazon este elementul cel mai dificil de intretinut al gradinii, in acest caz combaterea buruienilor pune cele mai mici probleme. In primul rand pentru ca aparitia buruienilor se depisteaza foarte rapid, in al doilea rand tunderea ierbii este benefica pentru iarba, dar nu si pentru buruienile care se inmultesc prin samanta. Cel mai mare avantaj este faptul ca iarba pentru gazon face parte din marea familie a monocotiledonatelor, in timp ce majoritatea buruienilor sunt dicotiledonate, sau buruieni cu frunza lata, cum sunt numite popular. Astfel aplicarea unui erbicid selectiv – pentru dicotiledonate se va dovedi foarte eficient.

Desi erbicidele pot fi lichide sau solide, vi le recomandam pe cele lichide, care se absorb prin frunza si nu afecteaza solul. Pentru aplicare, frunzele trebuie sa fie uscate, sa fie soare si fara vant. Rezultatele se vor vedea dupa 7-10 zile.

Dintre buruienile dicotiledonate cel mai des intalnite in gazon amintim Convolvulus arvensis (Volbura), Sinapsis arvensis, Dipsacus sylvestris, Medicago sativa, Ambrosia artemisiifolia sau Taraxacum officinale (Papadia).

Totusi, cand acestea apar in aranjamentele de plante, combaterea lor este mai dificila, deoarece aplicarea de erbicide selective va afecta si plantele decorative. Din pacate singura solutie in acest caz este smulgerea lor manuala sau indepartarea cu sapaligi.

Din pacate, exista si buruieni monocotiledonate, deci din aceiasi categorie cu gazonul, pentru care nu putem aplica erbicid, caci vom omori si iarba pentru peluza. Cele mai prolifice sunt Setaria virids (Mohor), Calamagrostis epigejos, sau Agropyron repens (Pir). Dintre toate, pirul este cel mai greu de combatut. Buruiana perena si taratoare este deosebit de invaziva, cu radacini puternice, care dezvolta adevarate retele subterane, si care din pacate suporta si foarte bine tunderea. Nu de putine ori, pirul poate distruge suprafete intregi de gazon, daca nu este combatut la timp. Imediat ce este depistat, el trebuie indepartat cu sapa, astfel incat sa scoatem si radacinile. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte specii de buruieni. Daca insa s-a intins pe o suprafata mare, singura solutie este aplicarea unui erbicid total, care sa omoare toata iarba si buruienile pe suprafata respectiva, si ulterior reinsamantarea.

Daca aveti o suprafata bruta de teren, pe care doriti sa o curatati complet de buruieni, pentru a o amenaja, varianta cea mai la indemana este aplicarea unui erbicid total.

Mai multe informatii gasiti accesand site-ul: www.amenajarigradinibucuresti.ro 

 

 

 

Related posts

20 de bai in culori vesele

Adina Meyers

4 accesorii esențiale pentru o baie elegantă, confortabilă și funcțională

Adina Meyers

7 plante decorative pentru gradina de iarna

Adina Meyers