LifeStyle

Bunătăți dulci de Crăciun

Decembrie este cu siguranță cea mai delicioasa lună a anului. Cu ocazia sărbătorilor, cele mai fine preparate își găsesc calea către mesele încărcate, iar această lună este una cu adevărat plină.

Mamele și bunicile se întrec în realizarea celor mai bune rețete, atât pentru a-i răsfăța pe cei mici și a le face iarna mai prietenoasă, cât și pentru a-i bucura pe cei mari.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae dă startul preparării dulciurilor aromate și totul culminează în zilele de Crăciun, cu o mare varietate de bunătăți, făcute cu drag, din cele mai sănătoase ingrediente. Dar ce poate fi mai bun, decat un desert făcut din fructele culese din propria grădină sau livadă? În afară de rețetele clasice, având la bază gemuri și dulcețuri, seria dulciurilor pe care le poți realiza din fructele din grădină, este încă foarte lungă.

Dacă ești pasionat de grădinărit și între timp ai plantat proprii pomi fructiferi, din care ai cules roadele, acum te poți bucura de cele mai alese bunătăți dulci, pe care le poți realiza chiar tu, din ingrediente naturale. Dar dacă nu ai încă pomii tăi, vrem să știi că Jardina.eu îți pune la dispoziție o gamă variată de arbuști și pomi fructiferi, de ale căror beneficii te poti bucura pe tot parcursul anului.

Dintr-un simplu amestec, de fructe tăiate cubulețe, se pot obține salate senzaționale. Adaugă un pic de scorțisoară, aromă de migdale sau rom, înghețată și friscă pe deasupra și poți obține unul dintre cele mai sănătoase și rapide deserturi. În sezonul rece, merele și portocalele sunt ingredientele de bază pentru salate. De asemenea, biscuiții pot avea în alcătuire, pe langă ciocolată, bucățele de fructe uscate și merg de minune serviți cu un ceai aromat. Sucurile din fructe proaspăt presate sunt o sursă de vitamine și energie în această perioadă cu riscuri mari de îmbolnăvire. Alături de morcovi și portocale, fără adaos de zahăr, sucurile oferă hidratarea necesară în zilele geroase. Și dacă vrei să te încălzești, până în măduva oaselor, cea mai rapidă și delicioasă metodă, este coacerea fructelor în cuptor. Nu numai că ele se vor carameliza, parfumând întreaga casă, dar vor reuși să te încălzească încă dinainte de a fi gata rumenite.

Unul dintre fructiferii care se bucură de o mare faimă este mărul Poinic, un soi autohton, reprezentat de pomi viguroși, relativ rezistent la rapan și făinare comparativ cu soiurile din care provine. Fructele sale, de calitate superioară ajung să cântărească și pînă la 170-200g. Ele au forma sferică turtită, cu suprafața galben verzuie la recoltare și galben la maturitatea de consum și prezintă o ușoară rumeneală portocalie. Pulpa este alb-galbuie spre exterior și verzuie în zona delimitată de fasciculele inimii, consistentă, dulce, cu aciditate slabă, puțin aromata. Acest pom intră pe rod în anul 3 de la plantare și asigură producții mari și constante, în fiecare an. Perioada de maturare începe între întâi și zece octombrie și se păstrează până în aprilie.

Mai departe, tot din categoria soiurilor tradiționale de iarnă se mai află și marul Domnesc. El este un pom viguros, originar din zona Moldovei, unde se cultivă cel mai mult. Fructele sale sunt mari, greutatea acestora ajungând și până la 400-500g, au formă sferică, pronunțat asimetrică. Perioada de recoltare este în luna octombrie, fructele putând fi păstrate în condiții adecvate chiar și până în februarie. Merele au culoarea roșie-cărămizie, pulpa alb-verzuie sau alb-gălbuie și o suculență potrivita. Fiind un soi vechi, el este nemodificat genetic. Fructele au gustul dulceag, nu foarte aromat, ceea ce le face ideale pentru a fi folosite la realizarea prajiturilor, placintelor și a compoturilor, decât consumate ca atare.

Oricare ar fi soiul de măr prefarat pe care l-ai ales, sau rețetele pe care dorești să le încerci, avantajele folosirii fructelor din producția proprie sunt nenumărate. Nu numai că economisești timp și bani pentru a le procura, dar chiar te poți asigura că sunt de origine controlată și că au fost crescute în cele mai bune condiții, evitând folosirea anumitor chimicale extrem de dăunătoare sănătății.

Chiar dacă nu ai apucat să le consumi ca atare, le poți transforma în gemuri, dulcețuri, compoturi și alte preparate de care te poți bucura și la mult timp după ce au fost recoltate. De asemenea, prin uscare, poți obține o gamă și mai variată de deserturi. O altă metodă de conservare a fructelor este prin congelare. Urmând pașii specifici acestei operațiuni, te vei putea bucura de savoarea fructelor în orice anotimp, fără a altera integritatea formei acestora. Alături de ciocolată și vanilie, înnobilează-ți cele mai bune prăjituri, tarte, rulade, iaurturi și clătite, cu prețioasele mere, atât de bogate în vitamine!

Cu puțină creativitate și dedicare, sărbătorile de iarnă se pot transforma în amintiri răsunătoare de-a lungul anilor. Aroma fructelor coapte, împletită în râsete vesele și păstrată în inimile calde, va menține viu și binefăcător Spiritul Crăciunului și va marca începutul speranței într-un an nou mai bun!

Related posts

Economiseste timp, energie si bani cu Arctic TET

Adina Meyers

Noi reglementări urbanistice in Otopeni

Adina Meyers

2017 va fi Anul Cocoșului de Foc în zodiacul chinezesc. Ce ne așteaptă?

Adina Meyers