Moderne sau traditionale, bucatariile din casele noastre le-as denumi spatii feminine, nu doar pentru ca sunt populate mai des de noi , femeile, ci pentru ca se doresc , chiar inainte de a fi foarte functionale, sa aiba stil. 

In procesul de amenajare bucataria ocupa pe lista spatiilor mult discutate poate primul loc intotdeauna, intrucat implica un buget considerabil de alocat, dar si un proiect bine gandit, pozitionari importante ale traseelor electrice si de instalatii, mai ales atunci cand este vorba de bucatarii insulare.

O bucatarie se armonizeaza cu stilul locuintei, deci poate fi eleganta sau rustica, in stil french sau american, minimalista sau foarte decorata. Stilul il va contura atat finisajul mobilierului si al peretilor, precum si stilul electrocasnicelor.

O bucatarie in stil french va avea fronturi cu profilatura, din lemn masiv sau mdf, va avea cornisa si plinta din acelasi material. Locul de luat masa poate fi personalizat cu un perete decorat aparte, de exemplu cu o vopsea decorativa in culori pastel.

O bucatarie minimalista va avea linii curate, fronturi simple mate sau lucioase din mdf sau pal melaminat. Sticla lipita pe perete poate fi in acest caz considerata o alternativa interesanta a faiantei.

Stilul natural va implica finisaj lemn natur, furnir sau melamina cu aspect de lemn, poate fi combinat cu piatra ca si blat sau pe peretele dintre corpurile de baza si suspendate.

Indiferent de stil si culoare, bucataria se accesorizeaza cu sisteme care ii confera calitati mult indragite de cel ce o utilizeaza. De la cele mai simple accesorii, sertare cu amortizoare, organizatoare pentru vesela, pana la cele mai sofisticate sisteme electrice sau prize ascunse in sertare, accesoriile ajung cateodata sa dubleze costul unei bucatarii.

In ceea ce priveste decorarea, designerul unei bucatarii e fericit cand este lasat sa utilizeze finisaje speciale pentru pereti, ca pictura pe perete, tapet, sticla sau vopsea decorativa.

Iluminarea unei bucatarii necesita alegeri atente ale corpurilor de iluminat, precum si decizii corecte in ceea ce priveste pozitionarea lor. Conul de lumina al corpului de deasupra mesei nu va fi suficient, este necesara intotdeauna lumina pe blatul de lucru. Si aici variantele sunt multiple, corpurile cu banda led fiind o alegere interesanta si practica de inlocuire a clasicului neon sau a spoturilor incastrate in mobilier. 

Designer Simona Bonea

simona@avantgardesign.ro

www.avantgardesign.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Cum să construiești un gard din lemn

Adina Meyers

Cum să-ți construiești singur o căsuță de grădină

Adina Meyers

Paleții – o soluție ingenioasă de a crea mobilă

Adina Meyers