LifeStyle

Biogazul, o resursă 100% ecologică

Interesul din ce în ce mai mare pentru biogaz a apărut pe fondul crizei globale a petrolului şi al epuizării inevitabile a combustibililor fosili. În plus, în procesul de producere a biogazului se scapă de deşeuri, deci procedura este 100% eco, protejand astfel si mediul inconjurator. Din potenţialul energetic al biogazului produs prin combustie interna si externă se obţin circa 30% energie electrică utilizabilă ca atare, 60% energie termică sub forma de apă fierbinte, care ajunge pana la 80 grade Celsius, pierderile energetice fiind de doar 10%.

Biogazul produs va contine intre 45-85% metan, putând fi deci folosit în toate aplicatiile care folosesc ca şi combustibil gazele naturale. Valoarea energetica a biogazului variază între 4,5 şi 8,5 kWh/mc, în functţe de cantitatile de metan, dioxid de carbon si alte gaze prezente.

În gospodării, biogazul se poate utiliza pentru incalzirea ambientului şi a apei.

Sistemele de biogaz pentru gospodarii familiale este compus din : fermentator (circa 6 – 10 m cubi), ţevi, acumulatoare instalaţii de purificare a gazului şi aparatură pe biogaz (orice tip de aparatură electrocasnică folosită în gospodării care funcţionează pe biogaz) şi generatoare de energie pe biogaz. Astfel de sisteme sunt folosite in gospodării şi utilizează deşeuri animaliere, paie (fân), reziduuri umane şi resturi de mâncare. Au o durată mare de viaţă: pentru fermentatorul din beton, aceasta este de 30 de ani, iar pentru cel din fibră de sticlă dublată de plastic, de 10 ani, putându-se înlocui lesne.

ATENŢIE Procesul de fermentaţie are loc în fermentator, neexistând posibilitatea ca dioxidul de carbon să se degaje. În cazul în care sunt scăpări de gaze, acestea se pot observa uşor iar tubul se poate repara pe loc.

Foto: Pinterest si Sutterstock

Related posts

Tu cum te pregatesti de concediu?

Adina Meyers

Portelanul la rang de arta

Adina Meyers

GEALAN: tips&tricks în montarea ferestrelor

Adina Meyers