Home

Biblioteca din living

Cartile, ca si stilul clasic, nu se vor demoda niciodata. De ce sa nu le combini si sa iti construiesti in living o biblioteca spectaculoasa? Eu am facut-o si, desi nu a fost usor, iti dau sfaturile necesare pentru a reusi.

Materiale:
– placi din pin de diferite dimensiuni
– scanduri late de 10 cm
– coltar decorativ din lemn
– sipculita decorativa din lemn
– smirghel
– tinte
– aracet
– cuie subtiri, lungi de 5 cm
– holtzsuruburi
– geam de 4 mm
– vopsea in doua nuante

Cantitatea de material pe care o vei folosi se calculeaza strict in functie de cat de mare va fi biblioteca pe care ti-o doresti. Tot tu vei fi cel care va hotari daca biblioteca va fi complet deschisa sau prevazuta cu usi pline ori cu inchideri de sticla. Eu am dorit ca doi pereti ai livingului – dintre care unul are si o usa – sa fie complet imbracati de aceasta biblioteca. De aceea, am construit trei corpuri care sa ocupe perfect spatiul si, in plus, am placat cu lemn bucata de perete pe care se afla usa, continuand si elementele decorative. Astfel, usa pare si ea inglobata in mobilier.
Pentru ca am vrut ca biblioteca sa fie inchisa cu sticla – deoarece astfel cartile sunt protejate de praf –, am impartit corpurile pe verticala, astfel incat foile de sticla glisante sa nu fie prea mari. La baza bibliotecii am realizat dulapuri inchise, cu usi glisante din lemn. Avantajul usilor glisante este acela ca deschiderea lor nu necesita spatiu in fata bibliotecii.
Am ales doua nuante neutre – culoarea untului si un grej deschis –, care sa-mi permita sa le combin cu orice esenta de lemn sau culoare.

1. Mai intai am construit din placi de pin corpul bibliotecii, prinzand piesele intre ele cu hotzsuruburi pentru gips-carton (le prefer deoarece sunt subtiri si ascutite). Apoi l-am prins de perete, in dibluri, la inaltimea dorita, lasand dedesubt loc pentru baza, pe care am construit-o ulterior.

2. Din scandura cu latimea de 10 cm si coltar profilat am realizat elementele decorative – capiteluri si baze –, ce umeaza a fi montate pe lateralele bibliotecii, sus si jos. Pentru a taia la diferite unghiuri, ai nevoie de un ferastrau cu ghidaj. Incearca mai intai cateva variante, pentru a o alege pe cea potrivita.

3. Am montat apoi capitelurile, legandu-le cu elemente vertical (care au primit, la randul lor, ornamente din sipca subtire). Apoi am prevazut biblioteca cu o cornisa. Toate aceste elemente decorative ce subliniaza inspiratia clasica au fost montate cu ajutorul aracetului si al tintelor.

4. Sub corpurile suspendate am introdus dulapurile inchise, construite astfel incat sa incapa fortat acolo. Si usile dulapurilor, si foile de sticla ale bibliotecii sunt glisante. Ele aluneca intre trei randuri de sipculite (montate atat in partea inferioara, cat si in cea superioara), prinse in tinte, cu aracet.

5. Cornisa bibliotecii si alte elemente decorative se continua si pe perete, deasupra usii. Pe panoul de deasupra usii am prins in tinte un element decorativ sculptat din lemn, gasit la un targ de vechituri. Am vopsit totul in doua nuante, pentru a crea senzatia de adancime. Jocul de nuante este la alegerea ta.

6. La final am montat inchiderile din sticla. Le-am comandat la un atelier care le-a slefuit muchiile si le-a dat si gaurile pentru manere. Monteaza intai sipcile de ghidaj de sus, introdu prima foaie de sticla si abia apoi completeaza cu cele de jos. Nu monta sipcile prea fest, pentru ca usile sa gliseze in voie.

Propunere: arh. Mugur KREISS

(mugur@mkdesign.ro, www.mkdesign.ro)

 

Related posts

Coronita handmade pentru usa de la intrare

Adina Meyers

Te muți sau vrei să debarasezi mobila veche? Apelează la POWERMOVE

Adina Meyers

Turnul Olarilor și Turnul Dulgherilor din Sibiu intră în circuitul turistic, după 40 de ani – FOTO

Adina Meyers