În timp ce viața a luat o întorsătură în aceste zile, Mama Natură pare să nu o ia in seamă. Primăvara și vara ne-au colorat lumea cu floră și faună magnifică. Există dovezi că viața sălbatică este și mai prolifică, deoarece mai puțini oameni sunt afară.
Într-adevăr, deși s-ar putea să fim restricționați în moduri fără precedent, lumea naturală este încă plină de oportunități. Una dintre ele este grădinăritul. Fie că este vorba de plantarea câtorva flori în ghiveci sau prelucrarea unui teren expansiv cu o motosapă de la eMag, s-ar putea spune că există aproape la fel de multe beneficii ale grădinăritului, în special pentru vârstnici, ca plantele în sine.
Să cercetăm și să descoperim câteva dintre avantajele considerabile ale grădinăritului pentru adulții mai în vârstă.
Beneficii fizice
Exercitii aerobice. Tragerea, săparea, răsucirea și îndoirea reprezintă un exercițiu aerobic ușor, care îmbunătățește sănătatea inimii și a plămânilor, ajută la prevenirea obezității, a tensiunii arteriale crescute, a diabetului, a osteoporozei, a unor tipuri de cancer și multe altele. Pentru cei mai mulți, grădinăritul este atât de captivant, încât nici măcar nu observă că se angajează în fitness fizic. Și este mult mai distractiv decât să mergeți pe bandă!
Expunerea la vitamina D. S-a constatat că lumina soarelui crește nivelul seric de vitamina D. Vitamina D crește calciul, menținând oasele și articulațiile puternice și lubrifiate și stimulează sistemul imunitar. Seniori pot beneficia enorm de expunerea la lumina soarelui, atâta timp cât sunt protejați corespunzător de razele UV dăunătoare. Protecția solară, ochelarii de soare și o pălărie cu bor sunt esențiale.
Produse nutritive. Pentru cei care plantează fructe și legume, doza zilnică de mâncare sănătoasă este la îndemână. De la verdeață de salată la ardei, dovlecei, castraveți, roșii, căpșuni, mere, piersici, ierburi și nu numai, o grădină este o adevărată cornucopie a alimentației sănătoase.
Beneficii cognitive
Scăderea riscului de demență și Alzheimer. Un studiu important care a urmărit aproape 3.000 de persoane peste 60 de ani timp de 16 ani a arătat că grădinăritul poate reduce riscul de demență cu 36%. Grădinăritul stimulează mintea și ne menține în prezent, necesitând atenție la detalii, modele, spațiu, adâncime, diviziune și alți factori. Este, de asemenea, o experiență senzorială cu spectru complet, cu culori vibrante de văzut, insecte care bâzâie și picături de apă de auzit, plante aromatice și sol de mirosit, diverse texturi de simțit și fructe, legume și chiar și câteva flori de gustat.
Beneficii emoționale
Stimulează hormonii fericiți. S-a constatat că grădinăritul crește nivelurile de serotonină și dopamină – hormonii pozitivi din creier. De asemenea, scade hormonul de stres denumit cortizol. Un studiu care a făcut ca un grup de participanți să citească în interior timp de o jumătate de oră și un altul să meargă în exterior și în grădină a arătat că grădinarii au o stare de spirit mai bună și nivelul de cortizol mai scăzut.
Simțul scopului și realizarea. Există recompense imense în plantarea și îngrijirea unei grădini. Vizionarea semințelor minuscule străpungând solul pentru a crește verdeață sau muguri colorați, smulgerea unei roșii suculente din propria viță sau asistarea la întoarcerea perenelor preferate în fiecare an, aceste minuni naturale sunt tangibil de satisfăcătoare.
Stimă de sine. Viața care apare din cauza îngrijirii bune a unui grădinar este un impuls de încredere, în special pentru persoanele în vârstă ale căror capacități fizice și mentale pot fi în scădere. Este o nevoie umană de bază, iar grădinăritul îndeplinește acest instinct în mod ideal.
Beneficii sociale
Combate singurătatea și izolarea. Adulții în vârstă sunt deosebit de vulnerabili la izolare și depresie, deoarece mulți dintre ei trăiesc singuri sau au mobilitate limitată și acces la transport și alte persoane. Grădinile comunitare pot aduce vârstnicii împreună într-un efort comun, încurajând astfel socializarea vitală și prietenii bazate pe un interes comun. Conversațiile se desfășoară mai natural, deoarece sunt secundare concentrării pe grădinărit.
Beneficii spirituale
Mai aproape de o putere mai mare. Grădinăritul îi scoate pe oameni „din cap”, concentrându-se pe ceva mai mare decât ei înșiși. Mulți se simt mai aproape de Dumnezeu sau de o putere superioară atunci când comunică cu natura în toată splendoarea ei strălucitoare.