LifeStyle

Ateliere de Patrimoniu

Epilogul primei editii a „Universitatii de Vara de restaurare de monumente si situri”, UdV 2009, derulata sub inaltul patronaj al Academiei Romane (Turda / Potaissa – Rosia Montana / Alburnus Maior)

Expozitie multimedia si mese rotunde

marti 20 aprilie – vineri 30 aprilie  2010 la Muzeul Taranului Roman, Sala Irina Nicolau

Vernisaj: marti 20 aprilie, orele 18

 

Mese rotunde :

ATELIER I :  „Vestigii arheologice din Muntii Apuseni si punerea lor in valoare in cadrul turismului cultural”, miercuri 21 aprilie, orele 14-18

ATELIER II :  „Arhitectura vernaculara specifica si tehnici de restaurare” , vineri 23 aprilie, orele 14-18

ATELIER III :  „Modalitati de salvare si conservare a patrimoniului, in respectul filozofiei ICOMOS Salvarea spiritului locului” , luni 26 aprilie, orele 14-18

ATELIER IV :  „Muzeologia tehnica si culturala” , marti 27 aprilie, orele 14-18.

Expozitia cuprinde fotografii si instalatii video cu amprente arheologice, arhitecturale, cu imagini de peisaj si etnografie realizate in cadrul parcursului UdV2009 „PE DRUMURILE ROMANE in TARA MOTILOR” editia I, intre Turda/Potaisa si Rosia Montana/Alburnus Maior

Drumurile romane din Tara Motilor sunt putin cunoscute si necartografiate, desi prin bogatia de informatii istorice pe care le poarta si prin frumusetea zonelor pe care le traverseaza, ele merita sa fie introduse in turismul cultural si sportiv, dupa modelul european.

Programul Pe Drumurile Romane in Tara Motilor” al Universitatii de Vara de restaurare de monumente si situri, ce se desfasoara in trei editii (2009, 2010, 2011), are ca scop recunoasterea valorii istorice a acestor vestigii si introducerea lor in reteaua turistica a „Drumurilor Romane” din Europa. Filozofia proiectului este inspirata de Declaratia ICOMOS de la Quebec din 4 octombrie 2008 de „pastrare a spiritului locului”, prin salvarea patrimoniului material si imaterial, mijloc novator si eficient de contributie la dezvoltarea durabila si sociala in intreaga lume.

In cadrul primei editii, intre 21 august si 5 septembrie 2009, studenti si doctoranzi participanti la Program, viitori specialisti si actori ai politicii de patrimoniu pe modelul european, impreuna cu organizatorii, au parcurs zilnic diverse tronsoane in vederea re-identificarii drumului roman ce lega Turda (Potaissa) de Rosia Montana (Alburnus Maior).

Observatiile facute pe teren au permis identificarea unor sectoare bine conturate din drumul roman in raza localitatilor Buru, Vidolm, Lunca Ariesului, Salcia si Lupsa. S-a constatat totodata ca exista portiuni considerabile care au fost afectate in decursul timpului de eroziunea solului, alunecari de teren sau activitati agricole, astfel ca traseul rutier antic nu mai este vizibil in mod continuu.

RPER intentioneaza sa propuna pentru clasare in lista monumentelor si siturilor istorice tronsoanele conservate, care ulterior, in colaborare cu administratia locala, sa fie curatate si marcate pentru a putea fi incluse in circuitele turistice. De asemenea, traseele turistice identificate, care se suprapun partial peste anticele drumuri romane, s-ar putea inscrie in randul drumurilor verzi, accesibile doar drumetiilor si mijloacelor de transport nemotorizate si nepoluante (cicloturism, turism ecvestru).

Parteneri: Muzeul Taranului Roman, Institutul Cultural Roman, Ambasada Frantei din Romania, Muzeul National al Unirii (Alba Iulia), Centrul de Cercetarea Patrimoniului Transilvanean (ICPTCE) al Universitatii Lucian Blaga (Sibiu), Pro Patrimonio, OVR, Asociatia EcoAssist (Bucuresti).

Related posts

DELTA DesignExpo: expozitie de noutati internationale si design de produs romanesc

Adina Meyers

Decathlon te ajută să vinzi articolele tale sportive vechi și să îți înnoiești echipamentul sportiv!

Adina Meyers

A treia generatie Electrolux Ergorapido: eficienta si design la un nou nivel

Adina Meyers