LifeStyle

Artmark in 2011 marcheaza un nou an de crestere

Suma a fost realizata in cele 25 de licitatii organizate in acest an care au adus numeroase premiere si recorduri semnificative pentru piata de arta din Romania, dintre care cel mai mare pret de adjudecare al unei lucrari de arta romaneasca: 290.000 € pentru pictura „In iatac”, de Nicolae Tonitza.

Anul 2011 poate fi considerat unul istoric pentru tranzactiile cu arta din Romania care au cunoscut un avant fara precedent. Cursul ascendent a fost anuntat de Licitatia de Primavara 2011, editie in care a fost depasit, intaia oara si pentru doua opere vandute, pragul de 200.000 €. Picturile „Carciuma la Rucar” si „La marginea padurii” de Nicolae Grigorescu deveneau cele mai scumpe opere de arta romaneasca, fiind adjudecate cu 230.000 €, respectiv 200.000 €. O luna mai tarziu, in Licitatia de Art-Nouveau si Romantism, o alta capodopera a aceluiasi autor avea sa urce in fruntea clasamentului: „Fata cu margele rosii (Tarancuta odihnindu-se)” obtinea 270.000 € si ocupa prima pozitie in top, pentru urmatoarele opt luni.

Licitatia Aniversara de Iarna 2011 a adus o noua schimbare in ordinea celor mai valoroase opere tranzactionate vreodata in tara, cand pictura „In iatac” de Nicolae Tonitza a fost vanduta pentru suma de 290.000 €, marcand un record atat pentru opera artistului, cat si in piata de arta din Romania. Transformarea neasteptata a clasamentului, care il gaseste pe Tonitza pe primul loc, vine la exact trei ani distanta de cand pictura sa „Fetita cu funda roz” realiza prima vanzare de sase cifre, cu suma de 120.000 €, si stabilea un record de autor si de piata.

Intre timp, alte patru picturi de prima importanta semnate Nicolae Grigorescu au fost adjudecate in licitatiile Artmark pentru sume de peste 200.000 €, vanzarile indicand suprematia, ce parea de neintrecut, a autorului, in top zece si in preferintele cumparatorilor premium. Tot la capitolul performante ale operelor semnate de artisti romani pe piata, trebuie mentionat recordul atins de opera „Ulcica cu flori de camp” – o pictura de Ioan Andreescu adjudecata cu 135.000 € – pentru cel mai scump cm2 de arta din Romania: 270 €. Aceasta a fost adjudecata in Licitatia Vechi Maestri ai Picturii Romanesti din luna mai cand, inca o opera rara, „Tarancuta” de Stefan Luchian, devenea cel mai intens licitat lot dintr-o licitatie, pasii de licitatie numarand la final 45.

Licitatiile principale Artmark, desfasurate in fiecare anotimp, au adus in 2011 vanzari totale intre 1 si 1,6 milioane de euro, in fiecare dintre cele patru evenimente. La acestea se adauga totalul de aprox. 1,3 milioane al Licitatiei de Impresionism si Postimpresionism Romanesc din septembrie. Astfel, cea mai mare cifra de vanzari a unei licitatii de arta din Romania a fost adusa de Licitatia de Iarna 2011, care a totalizat 1.605.350 €, urmata indeaproape de Licitatia de Vara, cu un total de 1.602.700 €. Adunand si vanzarile totale ale licitatiilor tematice, dintre care unele au depasit jumatate de milion de euro (Licitatia de Orientalism 2011), rezulta un total de 10.633.980 € reprezentand opere si obiecte de arta vandute de Artmark in 2011.

In ceea ce priveste ratele de adjudecare inregistrate in cadrul licitatiilor din acest an, acestea au contribuit la o medie de 86% in cele 25 de licitatii, atingand valori maximale cu mai multe ocazii: 100% loturi adjudecate din numarul celor oferite au avut Licitatia Colectiei Nicolae si Hrisanti Petresco si Licitatia de Art-Nouveau si Romantism, in timp ce in zece alte licitatii s-a atins o rata de adjudecare de peste 90%.

Licitatiile Artmark ale acestui an au pus in vanzare peste 2000 de obiecte de arta si de colectie, cele mai numeroase fiind opere de pictura, grafica si sculptura, precum si un numar in crestere de piese de arta decorativa, obiecte cu valoare memorialistica si vinuri de colectie.

Cu o oferta extinsa de loturi, puse in vanzare in 4 licitatii mari de sezon si alte 21 de licitatii tematice, Artmark a venit in intampinarea preferintelor tot mai diversificate si profilate ale cumparatorilor de arta. Repetarea unor teme care s-au bucurat de succes in anii anteriori (Licitatia de Impresionism si Postimpresionism Romanesc, Licitatia de Alb-Negru, Licitatia de Martisor, Licitatia de Orientalism) si introducerea altora noi (Licitatia de Postmodernism si Contemporana, Licitatia „Valori Traditionale”, Licitatia de Art-Nouveau si Romantism etc) a constituit un aport important adus specializarii ofertei in piata romaneasca de arta.

Dintre temele propuse de licitatiile Artmark (o parte dintre acestea, echivalente cu anumite directii din arta romaneasca a ultimelor doua secole) s-au distins mai mult prin prisma reactiilor cumparatorilor. Operele selectate in Licitatia de Art-Nouveau si Romantism au realizat vanzari de peste 400.000 €, in timp ce arta postmoderna si contemporana, aflata pentru prima data intr-o licitatie specializata Artmark in aprilie si apoi, din nou, in noiembrie, a adus vanzari cumulate de peste jumatate de milion de euro in acest an. In fruntea preferintelor raman insa operele impresioniste si postimpresioniste, pe care colectionarii si investitorii au avut ocazia sa le liciteze si in acest an intr-o licitatie speciala, care a adus o crestere de 59% fata de vanzarile editiei din 2010.

Pictura ramane genul preferat de cei mai multi cumparatori, in timp ce arta grafica a castigat teren in acest an, prin cele doua licitatii specializate, care au pus in vanzare apox. 250 de loturi, adjudecate in proportie medie de 85%.

2011 a fost totodata un an de debut si afirmare pentru arta decorativa in licitatiile Artmark. Incepand de la prima editie, din cadrul sesiunii de Martisor, continuand cu Licitatia de Arta Decorativa si Design din mai si incheind cu Licitatia de Arta Decorativa de Epoca din noiembrie, acest gen a adus vanzari totale de aprox. 200.000 €, la care se adauga alte cateva zeci de mii obtinute de obiectele de arta decorativa incluse in licitatiile tematice „Romania Regala” si „Cinegetica, Echitatie si Marinarie”. Magazinul deschis in luna noiembrie, Dependent de Arta, specializat in vanzari rapide de arta la valori accesibile, situate in jurul sumei de 100 de euro, a adus in plus segmentului de arta decorativa vanzari private in valoare de aprox. 15.000 €.

Alte evenimente importante care au avut loc pe parcursul anului si care au influentat ritmul de dezvoltare al pietei includ lansarea, in luna aprilie, a celei de-a doua editii a Indexului Pietei Romanesti de Arta, Catalog de randamente anuale (1995 – 2010) ale celor mai tranzactionati artisti romani, care arata un randament mediu al artei de 36% in ultimii 16 ani si un randament mediu in 2010 fata de 2009 de 40%. In acest climat favorabil a avut loc si lansarea fondului Certinvest Arta Romaneasca, primul fond de investitii in arta de patrimoniu, a carui existenta și actiune indica inceperea functionarii eficiente a pietei de arta, fond care raporteaza investirea in piata de arta romaneasca a aprox. 1,2 milioane de euro inca din primele luni de tranzactionare.

Artmark realizeaza astfel, in 2011, prin licitatie, vanzari totale de 10,63 milioane de euro, suma ce reprezinta 77% din valoarea pietei de vanzari publice, in comparatie cu totalul de 5,5 milioane inregistrat in anul 2010 si procentul de 66% al cotei de piata. Cifrele demonstreaza vigoarea pietei romanesti de arta.

Related posts

Hotpoint lanseaza in Romania o noua gama de produse – chiuvetele Luce

Adina Meyers

De unde cumperi şi cât costă un purificator SHARP Plasmacluster

Adina Meyers

Gealan anunta rezultatele pentru anul curent, dar si proiectiile pentru anul 2010

Adina Meyers