Amenajari case

Arhitectură mediteraneană la Balotești

Suntem în sezonul estival, ce-i drept, și poate din acest motiv suntem înclinați să vedem la tot pasul peisaje și cadre care ne amintesc de vacanță. De această dată, locul este parcă desprins de acolo: piscină, natură de jur-împrejur, atmosferă relaxată, soare… Doar marea lipsește!

La o distanță de numai 20 de kilometri de București, la Balotești, peisajul se schimbă total. Natura ia locul betonului, spațiile largi înlocuiesc străduțele aglomerate, iar casele cu grădini luxuriante substituie blocurile. Pentru un astfel de cadru, o familie de bucureșteni a renunțat la traiul de la oraș și a început o viață nouă, mult mai tihnită și nu lipsită de confort, la țară. Ba, din contră, pe un teren cu o suprafață de 1.600 de metri pătraţi, gazdele noastre și-au construită o vilă cu două niveluri, inspirată de arhitectura caselor atât de îndrăgite de ei, de pe țărmul Mediteranei.


Încadrată perfect în peisajul plin de verdeață al grădinii, casa nu respectă doar liniile arhitecturii mediteraneene – arcade, coloane, terase adânci şi umbroase etc. –, ci și sistemul constructiv și materialele folosite în acele zone. Astfel, imobilul este construit din cărămidă, cu pereți groși de 37,5 cm, care nu mai necesită sistem de izolație suplimentar, şi cu acoperișul din țiglă de tip olan (ce-i drept, fabricată la Sighișoara). Ca finisaj exterior s-a folosit o tencuială decorativă într-o nuanță veselă, plăcută.

Punctul forte al proprietății rămâne însă spațiul exterior, cu grădina plină de verdeață, cu numeroșii brazi plantați chiar de către proprietari, dar mai ales cu piscina în aer liber, un adevărat colț de paradis învăluit în liniște și aer curat.


Foto: Antonio Cioarek

Related posts

Din ce este compus un sistem de panouri fotovoltaice

Adina Meyers

Proiectată în funcție de teren și peisaj

Adina Meyers

Cum a capatat o strada langa un magazin IKEA spaniol numele „Imi lipseste un surub”

Adina Meyers