Gradinarit

Arborele perfect de plantat în vremea rece

Un copac crescut într-un câmp, nu într-un container, este drăguț și rezistent, se potrivește spațiilor mici și deci arborele perfect pentru vremea rece.

Copacii, arbuștii și trandafirii se află în sezonul de plantare care ar trebui să fie în plină desfășurare. 

Citește și Cum să-ți acoperi pământul din grădină și cu ce plante

Plantele „ cu rădăcină” sunt cele în care un copac sau un arbust încă mai are pământ în jurul rădăcinilor sale, ținut împreună cu sacul de hessian și fire de copac. Păstrați sacul atunci când plantați – este biodegradabil și va putrezi pe măsură ce rădăcinile cresc.

Plantele cultivate în containere, cunoscute și sub numele de plante în containere sau în ghivece, cresc în containerul lor de cel puțin 12 luni. Își păstrează tot sistemul radicular și pot fi plantate în orice perioadă a anului. Majoritatea copacilor noștri sunt plante în ghivece.

Plantele cu rădăcină goală sunt săpate de pe câmp la sfârșitul toamnei până în primăvară, când plantele sunt latente. Nu au pământ în jurul rădăcinilor. Plantele cu rădăcină sunt săpate de pe câmp între toamnă și primăvară.

O minge de pământ este reținută în jurul rădăcinilor, pentru a păstra sistemul radicular fin și a proteja de uscare și îngheț. Copacii săpați în acest mod au un succes de replantare mai bun decât copacii echivalenți cu rădăcini goale.

Plantele cu rădăcini goale sunt mai ieftine decât dacă sunt cultivate în container, deoarece în timpul dezvoltării necesită mai puțină udare și întreținere în pepinieră și sunt ușor de transportat, deoarece fără sol sunt mai ușoare.

Dacă plantați un gard viu sau câțiva copaci, atunci alegeți plante cu rădăcini goale. Au și o rată de succes mai mare. 

Mulți pomi fructiferi, cum ar fi meri, peri și cireși, pot fi cumpărați cu rădăcini goale.

La copacii cu rădăcini goale, majoritatea pepinierelor vor ajunge doar la o anumită dimensiune (o circumferință de aproximativ 10 până la 12 cm, care corespunde aproximativ unui copac de 3 până la 4 m atunci când este cumpărat). Majoritatea sunt foioase, deși sunt disponibile și plante de acoperire veșnic verzi mai mici (cum ar fi ilisul și tisa).

Pentru un gard viu – inclusiv păducelul, fagul, cireșul sălbatic, arinul, carpenul și trandafirul de câine – alegeți cele de tip „bici” cu rădăcini goale (literalmente bețe cu niște rădăcini peste), au dimensiuni de la 40 cm la 125 cm și nu sunt foarte scumpe.

Frasin ornamental

Există o mulțime de frasini ornamental fabuloși pentru grădini mici. Acesta are frunziș cu pene care devine un roșu intens. Boabele sale se estompează de la roșu la roz la alb și persistă până în timpul iernii. Înălțime și întindere 5m x 5m.

Cireș ornamental

Arbore vertical zvelt, cu frunziș bronzat, cu tentă roz, când este tânăr. Mici flori unice roz  primăvara care ies din muguri roșii. Toamna frunzișul ascuțit se transformă în nuanțe fabuloase de portocaliu, roșu și galben. Înălțime 6m, întindere 3m.

Arțar cu scoarță de hârtie

Acesta este cultivat în principal pentru coaja sa foarte decorativă și pentru culoarea fabuloasă a frunzișului de toamnă. Scoarța de hârtie se desprinde în straturi subțiri, trunchiul și ramurile sale arată deosebit de bine iarna. Frunzele de arțar tăiate adânc devin portocalii și purpurii toamna. Înălțimea și răspândirea maximă 10m x 10m, dar cu creștere lentă și pot fi tăiate.

Pom de Stafide sau Merișor de miere

Acesta are toate calitățile caracteristice unui copac ”înzăpezit”: este foarte devreme în înflorire, cu flori albe în formă de stea, de culoarea focului de toamnă și mici fructe negre pentru păsări. Toți rămân destul de mici, dar acesta are o formă fină pentru o grădină mică, ajungând la 6 m înălțime cu o întindere de 2 m.

Meri decorativi floriferi Malus Evereste

Există o gamă largă de mere decorativi floriferi din care să alegi, care produc fructe fabuloase, colorate și sunt parteneri grozavi de polenizare pentru alți meri. Această varietate este preferata oricărui designer de grădină. Un copac conic cu flori albe din care ies muguri roz-roșu primăvara, urmate de fructe mari galben-portocalii și culoarea fină a frunzișului de toamnă. Crește până la aproximativ 4 m și are aproximativ aceeași dimensiune în răspândire.

Cum să plantezi copaci și arbuști cu rădăcini goale

Când sosesc plantele, asigurați-vă că nu le lăsați niciodată să se usuce și că le plantați cât mai curând posibil.

Rădăcinile trebuie udate bine, așa că umpleți o găleată sau chiar coșul de gunoi și înmuiați rădăcinile peste noapte (undeva răcoros, dar nu până la punctul de a fi geros).

Tăiați rădăcinile. Dacă există unul sau două cu adevărat lungi (care vor ajunge să se încurce în jurul gropii când sunt săpate), atunci tăiați-le la aceeași lungime ca și celelalte. Tăiați capetele deteriorate. Folosiți întotdeauna aparate ascuțite și curate.

Unii grădinari folosesc ciuperci micorizice (cumpărate sub formă de granule în pachete). Presărați-le pe rădăcini (după instrucțiunile producătorului) și asigurați-vă că sunt în contact cu rădăcinile atunci când este plantat. Acționează ca o conductă pentru ca planta să atragă nutrienți și s-a dovedit că stabilește plantele mai rapid și mai puternic.

Pregătiți bine solul prin săparea de multă materie organică. Plantați la aceeași adâncime în care au fost inițial în pământ înainte de a fi săpat – ar trebui să vedeți un semn pe tulpină unde era solul, mai întunecat dedesubt și mai deschis deasupra. Urmăriți să aveți copacul să fie plantat la aceeași adâncime atunci când este umplut.

Odată plantat, tăiați înapoi partea superioară cu aproximativ o treime, tăind chiar deasupra unui mugur orientat spre exterior. Aceasta înseamnă că există mai puțină creștere superioară pentru rădăcini de susținut în primul an de creștere și va avea ca rezultat un gard viu mai plin.

Tratați cu mulci rădăcinile, udați bine inițial și nu lăsați planta să se usuce în primul an și ceva după ce ați pus-o în pământ, cât încă se stabilizează.

Related posts

Grupul spaniol Porcelanosa a deschis un showroom in Bucuresti in parteneriat cu Delta Studio, in urma unei investitii de aproximativ o jumatate de milion de euro

Adina Meyers

Cum să îngrijiți o grădină: 9 pași pentru grădinarii începători

Adina Meyers

Sfânta Maria 2020. Florile sunt livrate în destinații neobișnuite: pe plajă, la munte sau în parc

Adina Meyers