LifeStyle

Apartament într-un bloc vechi sau într-un cartier nou? Aceasta e întrebarea!

Indiferent dacă apelezi la Programul Prima Casă, dacă ai un fond de economii căruia i-ai găsit această destinație sau vei cere ajutorul unei bănci pentru un credit ipotecar, poți evalua încă de la bun început care va fi plafonul maxim până la care îți permiți să ajungi cu investiția într-un imobil. Dacă te-ai hotărât să îți cumperi propriul tău apartament, cu siguranță te-ai întrebat ce ar fi mai bine să alegi, între o locuință într-un cartier rezidențial nou ridicat și un bloc vechi. Așa că am pregătit pentru tine o serie de avantaje și dezavantaje pentru ambele variante, ca să-ți fie mai ușor să iei decizia care te va aduce mai aproape de locul pe care urmează să îl numești acasă.

 

Dacă vei cumpăra un apartament într-un bloc vechi, vei întâlni:

 

Părțile pozitive

 

1. Cel mai probabil, vei avea o amplasare mult mai bună decât în cazul unui cartier rezidențial nou. Blocurile vechi sunt, în general, poziționate mai bine, aproape de centre comerciale, școli, spitale și alte puncte de interes public, așa că ți-ar fi mult mai facil să îți rezolvi toate treburile locuind într-un cartier ridicat acum mai mulți ani.

 

2. Vei avea posibilitatea de a decora așa cum îți dorești întreg spațiul. Dacă vei cumpăra un apartament într-un bloc vechi, vei avea libertatea de a folosi materialele preferate și culorile care îți plac. De cele mai multe ori, blocurile noi vin cu finisajele agreate de constructor, în culori neutre, care ți s-ar putea părea lipsite de personalitate.

 

3. Nu-ți vei face griji în legătură cu utilitățile. De pildă, un apartament de vânzare în municipiul București dintr-un cartier vechi este deja racordat la apă, gaz și sistemul public de termoficare, iar locuințele sunt date spre folosință în totalitate, ceea ce înseamnă că nu va exista situația în care ești printre puținii consumatori din imobil.

 

Părțile negative

 

1. Atunci când achiziționezi un apartament, cel mai probabil vei fi nevoit să mai investești ceva bani și în renovare. Investițiile suplimentare față de prețul pe care l-ai plătit inițial vor fi pentru o împrospătare a varului sau tapetului de pe pereți, achiziția mobilierului și a aparaturii electrocasnice sau alte detalii de design pe care ți le dorești în noua ta casă.

 

2. Fiind vorba de un bloc vechi, cel mai probabil vei avea la dispoziție o instalație veche, care va necesita o înlocuire cât mai curând.

 

3. Dacă blocul nu a fost izolat, vei avea de plătit facturi mai mari, din cauza pierderii de agent termic, atât vara, când vei folosi aparatul de aer condiționat, cât și iarna, când căldura va trece de pereți.

 

4. În cazul în care nu vei opta pentru montarea unei centrale termice care să îți asigure agentul termic și apa caldă curentă, independent de ceilalți locatari ai blocului, și vei rămâne racordat la sistemul public de termoficare, e posibil să găsești un disconfort pentru facturile mai mari și pentru faptul că vei aștepta mai mult timp până când apa caldă va ajunge până la robinetele din apartamentul tău.

 

Dacă vei opta pentru un apartament într-un cartier nou, vei întâmpina:

 

Avantaje

 

1. Vei fi primul proprietar al imobilului. Nimic nu se compară cu mirosul de nou într-o casă, cu bucuria de a fi primul care doarme în pat, cu senzația pe care o ai când faci primul duș într-un apartament la prima utilizare.

 

2. Desigur, și instalațiile electrice și cele sanitare sunt abia montate, deci te poți bucura de o siguranță și o stabilitate pentru o perioadă îndelungată, de la cumpărarea apartamentului. Fiind vorba de tehnologia ultimilor ani, e posibil să ai chiar de câștigat dacă locuința a fost dotată cu aparatură care susține economia pe partea de electricitate.

 

3. Interiorul apartamentului este modern. Nu vei găsi piese de mobilier demodate sau culori care să te facă să-ți amintești de vechiul apartament al bunicii. Compartimentarea este făcută tot după criterii moderne, deci poți spune că vei avea o casă la modă.

 

4. Toate blocurile noi sunt izolate termic. Asta te va scăpa de facturi uriașe la întreținere și te va ajuta să menții o temperatură ideală pentru tine și familia ta, în interiorul casei, indiferent de etajul la care alegi să îți achiziționezi locuința.

 

Dezavantaje

 

1. De cele mai multe ori, cartierele ridicate de curând se află la marginea orașului. Asta te va dezavantaja, mai ales dacă ai de făcut mai multe drumuri într-o zi, cum ar fi pentru a duce copilul la școală, pentru a ajunge la serviciu și pentru a face cumpărături. Ba chiar s-ar putea să ai o panoramă mai… rustică, în unele cazuri.

 

2. Distanța mare față de centrul orașului va presupune și lipsa accesului la rețeaua de transport în comun. Dacă vrei să îți înveți copiii să fie independenți și să ajungă singuri acasă, ar fi mai dificil.

 

3. Este posibil ca, din cauza faptului că rețeaua de canalizare ori cea de alimentare cu apă și gaz nu au fost adaptate unui consum suplimentar, să ai o presiune foarte mică la aceste utilități sau să fie nevoie de o pompă, pentru a drena în siguranță totul.

 

4. Proiectele de apartamente din cartierele rezidențiale noi sunt făcute după moda ultimilor ani, ceea ce poate presupune o lipsă a unor spații de depozitare suficient de încăpătoare. Tendința este aceea de a simplifica mult numărul pieselor de mobilier dintr-o locuință, însă acest aspect s-ar putea să nu fie tocmai în favoarea ta.

 

Pune în balanță aceste informații și decide care variantă este mai bună pentru tine, un apartament într-un bloc vechi sau unul într-un cartier abia construit? Mult succes!

 

Related posts

Decor autentic romanesc: lingura cioplita, simboluri si valori traditionale

Adina Meyers

Gerovital H3 Derma+ Sun, inovatie in domeniul dermatocosmeticelor cu protectie solara

Adina Meyers

O vara mai racoroasa cu aparatele de aer conditionat de la Electrolux

Adina Meyers