Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Anna Chițan, designer: „Piesele vechi se pot integra cu succes în orice trend de design interior”

Continuăm seria interviurilor cu designeri pentru a afla opinia lor despre amenajările realizate cu piese de mobilier vechi, recuperate și recondiționate. Astăzi ne răspunde la întrebări designerul Anna Chițan.

Casa Mea: Cum integrezi o piesă de epocă într-o amenajare modernă?

Anna Chițan: În primul rând cu curaj! De multe ori dăm unor decizii de design prea multă reflecție și rezultatul riscă să devină unul tern. Așadar cred în primul rând că e nevoie de îndrăzneală și de lipsă de teamă că vei face ceva greșit. Dincolo de filosofie, însă, pentru un rezultat estetic și echilibrat, ar trebui să ne ghidăm după regula 80/20. Într-un decor 80% modern ar trebui să integrăm 20% piese de epocă, astfel încât demersul să fie unul rezonabil, nu să pară că nu ne-am putut hotărî asupra stilului pe care dorim să-l adoptăm. Deci o doză de una, două piese de epocă într-o încăpere modernă vor asigura efectul dorit.  Dincolo de aceste proportii, însă, există și alte modalități prin care se poate obține un efect armonios chiar dacă se alătură obiecte aparent complet contrastante. De exemplu, pentru obiecte de epocă cu tapițerie (scaune, divane, canapele) se pot folosi tapițerii în culori si pattern-uri moderne pentru a crea o punte de legatură conceptuală între restul încăperii cu aceste obiecte. De asemenea, dacă este vorba de obiecte de epocă vopsite, nu foarte valoroase, acestea se pot revopsi în culori vii și surprinzătoare, care aduc silueta de epocă în zona modernă. În preajma unui obiect de mobilier mai masiv (o comodă, un bufet) se pot așeza obiecte mai mici de factură contemporană sau obiecte de artă (picturi, sculpturi) contemporană astfel încât vizual întreaga construcție va inspira un efect modern eclectic și actual. O masă de epocă așezată strategic pe un covor modern devine automat o declarație de independență estetică. Un alt truc ce poate îmblânzi un decor format din obiecte de epocă și moderne este alternarea siluetelor,  piese aeriste și ușoare alăturate unora mai masive și grele (rectangular/rotund, suspendat/așezat pe pardoseală/piese netapițate/piese tapițate).

Citește și: Alina Turdean, designer: Piesele recuperate constituie sarea și piperul unei amenajări

Casa Mea:  Ce fel de amenajari se pot realiza cu piesele vechi, readuse la viață?

Anna Chițan: Interioarele realizate cu astfel de piese sunt fără îndoială pline de caracter, purtând de multe ori tușa foarte personală a proprietarului, dacă vorbim de obiecte ce au aparținut familiei. Mai mult, un spatiu astfel creat pare locuit, construit în timp, chiar dacă abia a fost amenajat, ceea ce e întotdeauna de dorit într-un cămin, mai degrabă decât un spațiu cu evidente accente de design. În general interioarele compuse astfel devin eclectice, dar dacă sunt folosite doar ca accente nu vor altera neapărat intenția de a obține un alt stil. Se pot integra cu succes în orice trend de design de interior, scandinav, contemporan, clasicist, tradițional etc.

Casa Mea:  Ce tip de spațiu ar pune cel mai bine în valoare mobilierul antic?

Anna Chițan: Cel mai spectaculos efect se obține mobilând un spațiu cu arhitectură minimalistă și foarte modernă cu obiecte de epocă sau invers. Însa rezultatul poate deveni teatral și astfel oarecum neprimitor, dacă vorbim de un cămin. Dincolo de situațiile ideale, însă, orice spațiu poate suporta un astfel de demers atât timp cât se ia în considerare dimensiunea acestuia în raport cu dimensiunea obiectelor ce urmează a fi utilizate, și păstrarea unei relații corecte între acestea.

Designer Anna Chitan | www.annterior.com | www.heartwood.ro

Citește și: Sfatul designerului: Cum integrezi o piesă vintage într-o amenajare modernă?

Related posts

Care este povestea globului de Crăciun

Adina Meyers

Amenajari interioare de tip nordic, la Bucuresti: When South Meets North in cadrul Romanian Design Week

Adina Meyers

Exista solutii de amenajare si pentru bucatariile ceva mai mici

Adina Meyers