E adevărat că alegerea mobilierului reflectă direct personalitatea şi stilul nostru de viaţă. Scaunele reprezintă piesa de rezistență în amenajările interioare, indiferent de spațiul ales.
Aspectul lor este perfect îmbinat cu eleganța, durabilitatea și decorul oricărei încăperi, scaunele fiind recomandate în living, bucătărie, dormitor, hol.
Scaunele funcționale și ergonomice
Scaun de bucătărie
Într-o încăpere axată pe funcționalitate, așa cum este bucătăria, te poți orienta spre mobilier care să îndeplinească două cerințe principale: să fie confortabil și să ocupe cât mai puțin spațiu. Pentru o folosire optimă, acesta va avea înălțimea șezutului cuprinsă între 45 si 50 c, în cazul în care masa are o înălțime de 78-81 cm. Indiferent că optezi pentru taburete sau scaune cu spătar, important este ca acestea să fie cât mai practice, ușor de manevrat și depozitat. Desigur, este bine ca atunci când faci alegerea să ai în vedere și dimensiunea mesei de bucătărie, așa încât să încapă numărul de scaune de care ai nevoie.
Scaunu de birou
Atunci când esti angrenat în activități ce implica studiul, capacitatea de concentrare și randamentul pot fi influențate într-o mare măsură de scaunul de birou. Astfel, un mobilier neadaptat înălțimii mesei de lucru, tare, inconfortabil, va transforma orele petrecute în fața calculatorului într-un calvar. Ca atare, este esențial să utilezi biroul cu un scaun ergonomic, prevăzut cu un spătar confortabil (de 15-20 cm), tetieră și brațe.
Un scaun de birou prost ales ne forţează să adoptăm o poziţie incomodă care poate duce la dureri de spate şi de gât. Şi cum de multe ori suntem tentaţi să alegem un model în funcţie de designul interior al camerei şi uităm de confortul pe care acesta trebuie să ni-l ofere, în curând vom resimţi efectele negative ale acestei alegeri.
Există scaune de birou cu sistem de masaj pentru cei care petrec ore bune la birou zilnic şi suferă de dureri de spate şi senzaţia de gât amorţit.
Scaune pentru copii
În ceea ce privește alegerea scaunelor pentru camera copilului, cuvântul de ordine trebuie să fie ergonomie. Având în vedere că cei mici sunt în creștere și au nevoie de o dezvoltare sănătoasă și armonioasă, scaunele pe care vor sta pentru a se juca, a desena sau a studia trebuie să fie cât mai confortabile și adaptate vârstei și preocupărilor lor.
Care este poziția corectă la birou
1.Trunchiul stă drept, cu spatele lipit de spătarul scaunului.
2.Trebuie format un unghi de 90° între trunchi și șolduri, între genunchi si gambă.
3.Tălpile trebuie să fie lipite de sol.
4.Când se scrie la tastatură, brațul și antebrațul trebuie să formeze un unghi de 90°.
5.Monitorului trebuie să fie la mai mult de 50 cm și să fie cuprins sub un unghi de 60°.
O poziție incorectă la birou sau un scaun incomod pot afecta serios coloana vertebrală a copilului. De aceea trebuie să cumpărăm deștept, un scaun ergonomic care să poată fi reglat de la an la an unui birou potrivit înălțimii copilului.