Pistolul de vopsit se poate dovedi a fi cel mai bun prieten al tau in momentul in care ai de vopsit suprafete mari si nu prea iti permiti sa pierzi foarte mult timp cu aceasta activitate. Vorbim de un dispozitiv care este conectat la un rezervor cu vopsea si care pulverizeaza rapid si facil un strat de vopsea, grabind in acest fel procesul de vopsire a suprafetelor care necesita o astfel de operatiune.
Care sunt motivele pentru care ai cumpara si folosi un pistol de vopsit? Dupa cum am remarcat chiar de la inceput, utilitatea sa se poate observa in special atunci cand vorbim de un volum mare de munca, care se traduce prin suprafete extinse care necesita vopsirea. Asta deoarece intregul proces va dura mult mai putin, volumul de munca fiind si el unul mult mai redus (practic vom depune un efort mult mai mic pentru a termina treaba). Un alt avantaj adus de aceste aparate este reprezentat de uniformitatea culorii pe care o putem obtine pe suprafetele vopsite, uscarea rapida a zonei, precum si usurinta cu care putem vopsi suprafete mai mici cu un risc mic de a „murdari” celelalte suprafete din jur.
Dupa cum se poate observa, avantajele pe care un astfel de aparat ni le ofera sunt foarte multe la numar. Problema care se pune acum este legata de corecta alegere a unuia, iar asta pentru ca nu orice model se dovedeste a fi si util. In continuare vom discuta mai multe pe marginea acestui subiect.
Incepem prin a iti spune ca sunt mai multe tipuri de pistoale de vopsit dintre care poti alege. Pe piata gasim in principal pistoale de vopsit cu aer comprimat si fara. Mai sunt si modelele HVLP care, insa, au ca dezavantaj lipsa preciziei. Pentru interior sunt de preferat modelele sub presiune, cu aer comprimat, iar asta pentru ca eficienta lor este una ridicata, lucru valabil si in ceea ce priveste precizia de care ne putem bucura. Modelele fara aer comprimat ajuta la o vopsire rapida, insa din pacate precizia lor scade destul de mult atunci cand vorbim de vopsirea unor obiecte mici ori a unor locuri mai inguste.
Performantele pe care le pot oferi pistoalele de vopsit variaza destul de mult intre modelele destinate celor care au ca hobby o astfel de indeletnicire, pentru utilizatorii casnici si cei profesionisti. Presupunem ca tu faci parte din primele doua categorii. Intr-o astfel de situatie iti recomandam sa iti indrepti atentia catre un aparat de vopsit si zugravit cu aer comprimat care sa aiba un debit de vopsire de 50 – 100 mililitri pe minut. Exista pe piata si modele electrice, iar in cazul acestora puterea e bine sa se situeze in jurul valorii de 200 W (vorbim tot de cele care sunt destinate utilizatorilor casnici).
Mai trebuie avute in vedere si functiile suplimentare pe care ni le poate oferi un astfel de aparat, iar aici ne referim in special la posibilitatea de a folosi un numar cat mai mare de tipuri de vopsea. Prezenta unui mecanism care sa ne permita reglarea jetului de vopsea este de asemenea de preferat.