Nu este insa acelasi lucru daca ai o locuinta la oras sau in mediul rural, o casa sau un apartament. Oricum, ai nevoie de un sfat avizat, si nu partintor. Pentru asta l-am solicitat pe dr. ing. Ioan Mateescu.

Pentru o casa in mediul urban unde sunt gaze naturale la poarta, se vor folosi centrale termice cu gaz metan, functionand in condensatie, chiar daca avem subventia de la stat pentru implementarea pompelor termice sau a energiei solare.

In prezent, pentru montarea de pompe termice, statul va subventiona cu suma de 8.000 lei (1.900 euro) actiunea de procurare si montare; pentru o casa de circa 200 mp bine izolata, tot sistemul de incalzire (pompa termica, incalzire in pardoseala, sistem de captare a energiei din pamant, automatizare, stocare etc.) se ridica la peste 15.000 euro, iar pentru un sistem clasic cu radiatoare si centrala termica, functionand cu gaz metan, costurile se ridica la circa 7.200 euro. Daca scadem subventia, rezulta ca avem costuri de 15.000-1.900=13.100 euro, adica mai mari de aproximativ 1,8 ori, iar cheltuielile de exploatare mai mari de peste 0,167/0,11=1,52 ori.

Termoizolarea blocurilor vechi

Pentru un apartament de bloc vechi, daca are termoficare de la CET-uri, in mod normal, ar trebui sa fie mai ieftina incalzirea cu peste 25% decat daca s-ar folosi centrale individuale sau de bloc, fara subventie de la stat, deoarece caldura produsa de CET-uri la temperaturi joase este o energie care are avantaje nete in favoarea consumatorului de energie termica fata de producerea energiei electrice. Termoizolarea blocurilor este in continuare masura cea mai buna de a reduce costurile de exploatare. Se pot folosi rational si sistemele existente de conditionare a aerului care au functionare reversibila, iarna dau caldura in apartamente, iar vara frig, mentinandu-se sistemul de incalzire centralizat pentru perioadele cand temperaturile exterioare scad sub 4 grade C.  

 In mediul rural, situatia este putin diferita

Casele din mediul rural sau casele de vacanta fara gaz metan trebuie sa aiba o termoizolare buna, iar incalzirea sa se faca centralizat cu lemne, folosind cazane cu gazeificare, care au randamente de peste 85%, fata de sobe care au randamentele de ardere de circa 46%.

Pentru casele de vacanta este bine ca sistemul de incalzire sa fie cu aer cald, deoarece are inertie termica mica, iar timpul de cand se porneste instalatia si pana ce se ajunge la o temperatura de confort este la jumatate fata de sistemul clasic cu radiatoare. Deoarece folosirea caselor de vacanta este sporadica, investitiile pentru energii neconventionale nu sunt eficiente, apelandu-se la ele doar ca moft.

Related posts

Prima Casa e4 din caramida de la Wienerberger din Romania este finalizata

Adina Meyers

Familia Marinescu a ales soluţia vatei minerale bazaltice de la Isover pentru izolaţia noii case

Adina Meyers

Termoizolatia reflectorizanta, de la costumele astronautilor la protectia caselor

Adina Meyers