LifeStyle

3 întrebări pe care să i le adresezi medicului stomatolog cu ocazia unui consult de rutină

Vizitele periodice la stomatolog sunt obligatorii pentru menținerea unei sănătăți orale optime. Dincolo de faptul că îi permit medicului să-ți examineze dinții și gingiile și să depisteze eventualele probleme la timp, reprezintă o ocazia bună de a află informații importante privind sănătatea ta orală. Continuă să citești pentru a descoperi trei întrebări pe care i le poți adresa medicului tău stomatolog la următorul control de rutină!

1. Când ar trebui să mă programez la următorul control stomatologic?

În îngrijirea orală, prevenția este întotdeauna cea mai bună strategie. De aceea, este foarte important să te programezi regulat la un control stomatologic la clinica dentară Dr. Ardeleanu în zona Dorobanți!

În general, se recomandă vizita la stomatolog cel puțin de două ori pe an pentru un control de rutină. Această este însă o recomandare standard, valabilă în general pentru persoanele care se bucură de o bună sănătate orală și nu urmează vreun tratament stomatologic. Frecvența recomandată a vizitelor la stomatolog poate varia în funcție de vârstă, sănătatea generală și istoricul stomatologic. De exemplu, o persoană care fumează sau care prezintă risc ridicat pentru probleme dentare va trebui să se prezinte mai des la controale. De asemenea, în cazul în care o persoană  urmează un tratament stomatologic, frecvența vizitelor la stomatolog poate fi și mai mare. Fie că este vorba de un tratament ortodontic, de o albire de dinți sau de tratamentul bolii parodontale, este posibil ca aceasta să trebuiască să se programeze la controale mai frecvente. Acest lucru se întâmplă pentru că aceste tratamente necesită o monitorizare atentă și ajustări periodice pentru a asigura rezultatele dorite.[1] 

Medicul îți va recomanda un program de controale personalizat, adaptat nevoilor tale individuale. Este esențial să respecți acest program, pentru a menține sănătatea orală optimă și a preveni complicațiile.

2. Îmi îngrijesc corect dinții și gingiile?

Îngrijirea corectă a dinților și a gingiilor este esențială pentru menținerea unei sănătăți orale bune. În cadrul unui consult stomatologic, medicul are ocazia de a evalua obiceiurile tale de igienă orală și, în cazul în care identifică anumite comportamente care pot fi dăunătoare, poate oferi recomandări personalizate. Acestea pot varia de la schimbarea pastei de dinți, la îmbunătățirea tehnicii de periaj sau la introducerea unor noi obiceiuri, cum ar fi folosirea aței dentare sau a apei de gură. Aceste măsuri simple, dar eficiente, pot face diferența între o sănătate orală bună și apariția unor probleme dentare serioase.

3. Care sunt cele mai bune metode de prevenire a cariilor și bolilor gingivale?

Pe lângă menținerea unei bune igiene orale, există o gamă largă de tratamente de profilaxie dentară, adică tratamente care pot ajuta la prevenirea apariției cariilor și bolilor gingivale, la care se poate apela atunci când este necesar. Acestea includ proceduri precum detartrajul și periajul dentar profesional, airflow-ul dentar, fluorizarea și sigilările dentare.[2]

Detartrajul, de exemplu, este o procedură prin care îndepărtează tartrul de pe suprafața dinților. Tartrul apare când placa bacteriană care se formează constant pe dinții noștri nu este îndepărtată la timp, prin periaj dentar, ceea îi permite să se calcifieze, adică să se întărească. Dincolo de faptul că sunt inestetice, depozitele de tartru favorizează apariția cariilor, gingivitei și a altor probleme dentare. Singura modalitate de a le îndepărta este prin detartraj. Periajul dentar profesional și airflow-ul sunt proceduri ce completează, de regulă, detartrajul, pentru a asigura o curățare optimă a tuturor suprafețelor dentare, atât deasupra, cât și sub nivelul gingiilor. Se efectuează, de obicei, de 2 ori pe an, dar medicul stomatolog decide cât de des sunt ele necesare.[2] 

În ceea ce privește fluorizarea dentară, aceasta presupune aplicarea unui tratament cu fluor pe dinți. Fluorul este un mineral natural recunoscut pentru proprietățile sale remineralizante, care ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor. Sigilarea dentară presupune aplicarea unui material special pe suprafața masticatorie a dinților, în special pe molari și premolari, pentru a preveni acumularea de bacterii și resturi alimentare, ceea ce reduce riscul de apariție a cariilor. Ca metodă de profilaxie dentară, este recomandată în special la copii, dar poate fi folosită și la adulți.[2]

Întreabă-ți medicul stomatolog care dintre procedurile de mai sus sunt indicate și în cazul tău!

Un consult de rutină la stomatolog este o oportunitate excelentă de a discuta despre orice aspect legat de sănătatea ta orală care te îngrijorează. Cu cât ești mai bine informat/ă, cu atât vei putea lua decizii mai bune pentru îngrijirea ta dentară. Notează-ți deci orice potențială întrebare, iar dentistul tău îți va răspunde la ea!  

Bibliografie: 

1. „Dental Check-Ups”, NHS Choices, 2024, www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/dental-check-ups/. Accesat la 2 Oct. 2024.

2. „Preventive Care and Oral Hygiene”, Oral Health Foundation, 15 Jan. 2017, www.dentalhealth.org/preventive-care-and-oral-hygiene. Accesat la 2 Oct. 2024.

Related posts

(P) Call for Smart Romanian Design – Delta Studio Design Expo, editia a III-a

Adina Meyers

Personalizeaza ambientul gradinii tale cu un semineu exterior profesional

Adina Meyers

Borșul este pentru ciorbă ce-i cafeaua pentru vorbă!

Adina Meyers