Sporturile nautice ne-au încântat de-a lungul timpului prin varietatea și frumusețea lor.
Sporturile nautice au câte ceva pentru toată lumea, indiferent dacă te interesează să depui efort fizic sau o modalitate relaxantă de a petrece o zi la plajă.
Îţi propunem câteva experienţe neobişnuite pentru vară: kitesurfing, wakeboarding, rafting şi alte sporturi nautice extreme pentru un plus de adrenalină.
În România, locurile unde pot fi practicate aceste activități sunt foarte variate, de la Marea Neagră, până la râuri repezi și lacurile din apropierea unor orașe. Costurile nu sunt mari și diferă în funcție de orar și de timpul pe care un amator dorește să-l aloce.
1. Kitesurfing-ul, cunoscut şi sub numele de kiteboarding, este un sport nautic extrem ce presupune utilizarea unui zmeu pentru „a zbura” pe apă. Zmeul trebuie să fie destul de puternic pentru a trage un surfboard /wakeboard (asemănătoare cu o placă de snowboard).
Acest sport poate fi practicat aproape în orice locaţie cu apă, singurul factor important fiind viteza vântului. Poți face kitesurfing şi în România, în zona cuprinsă între staţiunile Mamaia şi Năvodari.
2.Schi nautic şi wakeboarding
În ambele cazuri, atât cu schiurile, cât şi cu placa (wakeboard), eşti tras pe apă de o ambarcaţiune. Schiul nautic şi wakeboarding-ul pot fi practicate pe lac sau pe mare.
3.Parasailing-ul este un sport în care te laşi purtat în aer, fiind tras de un vehicul. Parasailing-ul se poate face pe apă (acvatică), pe uscat (terestră) sau pe zăpadă. Poate fi practicat de unul singur sau în grupuri de două sau trei persoane.Poţi practica parasailing şi pe litoralul românesc.
4.SUP sau Stand Up Paddle
Inspirat din tradiția locuitorilor din Hawaii și considerat mai degrabă un exercițiu pentru echilibru și concentrare, SUP a început să fie promovat în România abia în ultimii ani.
Este unul dintre cele mai ușoare sporturi, potrivit pentru oricine, indiferent de nivelul de antrenament. Aproape de București, Lacul Snagov este, poate, printre cele mai căutate în perioada verii.
5.Rafting pe râurile repezi
Spre deosebire de celelalte, raftingul chiar este un sport în echipă (șase-opt persoane). Astăzi, cele mai cunoscute râuri ideale pentru rafting sunt Jiu, Olt, Cerna, Crișul Repede, Buzău.Bărcile de rafting sunt bărci speciale, pentru realizarea lor fiind folosit un material rezistent la lovituri.
În România, acest sport este foarte cunoscut, fiind promovat inclus de către agențiile de turism în ofertele lor.