Practic

Top 3 idei despre cum sa-ti pregatesti locuinta pentru iarna

De la primele semne ale sosirii sezonului rece, ai tendinta de a lua in considerare o serie de schimbari subite in ceea ce priveste garderoba ta si adaptarea temperaturii in locuinta. In multe cazuri, aceste modificari se pot produce prea devreme, ceea ce inseamna ca esti nevoit sa mai suporti cateva saptamani de caldura si soare, chiar daca ti-ai pornit centrala termica si ti-ai pregatit hainele groase. In acelasi timp, exista riscul ca temperaturile scazute sa te prinda in tricou si aerul rece sa te oblige sa porti bluze si pantaloni lungi, chiar daca stai in casa.

Astfel incat sa nu fii nevoit sa porti o haina in plus atunci cand te relaxezi la tine in locuinta sau sa sa suporti simultan caldura de afara si cea a sistemului de incalzire, trebuie doar sa te pregatesti treptat, sa-ti echipezi apartamentul cu tot ce trebuie de   aici si sa tii cont de ritmul in care se schimba temperaturile.

Pregateste sistemul de incazire

Daca ai urmarit buletinul meteo si acesta anunta temperaturi care scad subit in urmatoarele zile, asigura-te ca sistemul de incalzire functioneaza corespunzator.

Porneste-ti caloriferul, desfunda tevile daca este cazul si verifica-le pentru a observa modul in care functioneaza. De asemenea, ai grija ca ele sa nu fie sparte sau inghetate.

Eventualele defectiuni ale sistemului de incalzire afecteaza atat temperatura din interiorul locuintei, dar si alimentarea cu apa calda. Nu poti risca sa faci dusuri reci sau sa speli vasele cu apa rece in perioada de tranzitie de la sezonul cald la sezonul rece, deoarece corpul tau nu este complet adaptat si esti mult mai predispus la raceli.

Nu lasa frigul de afara sa patrunda in casa

Chiar daca sistemul de incalzire este pregatit, aerul rece poate patrunde in locuinta prin eventualele cai de acces lasate libere de ferestre sau usi.

bed by the window

Prin urmare, fa o verificare minutioasa a locurilor care fac legatura dintre locuinta ta si spatiul exterior. Pentru observa eventualele scurgeri de aer, poti aprinde un betisor parfumat in interiorul casei si vezi daca fumul se duce spre vreuna dintre ferestre sau spre usa.

Ferestrele din termopan si usile metalice sunt foarte apreciate in acest sens deoarece asigura o izolare completa a locuintei, atat impotriva aerului rece, cat si impotriva zgomotelor exterioare.

Daca stai la casa, nu uita sa verifici si acoperisul din acelasi motiv.

Depoziteaza bunurile intr-o camera ferita de inghet

Pregatirea pentru sezonul rece este mai complexa in cazul unei case la curte, decat a unui apartament. Chiar daca ai izolvat intreaga locuinta in mod corespunzator, trebuie sa ai grija de bunurile pe care le-ai folosit pe timp de vara.

Astfel, elementele de gradinarit si de ingrijire interioara trebuie depozitate intr-un spatiu ferit de inghet, precum beciul sau o magazie.

De asemenea, trebuie sa dezinstalezi sistemul de irigatie pentru a-l putea folosi si in anii urmatori.

Dupa depozitare, acestea trebuie inlocuite cu ustensilele pentru iarna. Astfel, lopata ia locul masinii de tuns iarba, iar grebla are o ultima misiune pe anul curent – de a aduna frunzele de pe gazon, astfel incat zapada asezata sa poata pregati curtea pentru primvara.

Indiferent ca locuiesti la casa sau la apartament, sezonul rece necesita o serie de schimbari. Trebuie sa te asiguri ca le faci treptat si corespunzator, pentru a nu risca sa platesti facturi prea mari la gaz si pentru a te proteja impotriva bolilor tipice sezonului rece. Tine cont de modul in care evolueaza temperaturile si pregateste-ti locuinta din timp.(sursa foto: Envato.com)

Related posts

Saltele: Cum sa dormi mai bine? – 8 sfaturi si trucuri care dau rezultat

Adina Meyers

Programul „O Nouă Casă” 2020: locuințe mai bune, constructori acreditați

Adina Meyers

Insula de bucătărie. Cum se construieste si cat costa

Adina Meyers