Amenajare bucatarie

De ce să ţii cont când îţi amenajezi bucătăria?

Bucătăria este un spaţiu unde trebuie să te simţi relaxat şi unde timpul petrecut trebuie să fie cât mai plăcut, indiferent că găteşti, iei masa, pregăteşti micul dejun sau pur şi simplu socializezi la o cafea. Ca designer, pentru a propune un proiect de amenajare a bucătăriei, trebuie să am informaţii despre mărimea şi componenţa familiei beneficiare (dacă există sau nu copii), despre stilul de viaţă al acesteia (dacă găteşte mult sau invită des prieteni la masă) şi, desigur, despre bugetul disponibil.

Bugetul pentru amenajarea bucătăriei

În amenajarea oricărui spaţiu, materialele, finisajele, piesele de mobilier şi decoraţiunile se aleg în funcţie de buget. La fel se întâmplă şi atunci când vine vorba de bucătărie, în cazul căreia electrocasnicele pot fi foarte costisitoare. Un alt aspect deloc de neglijat este stilul, care va influenţa decisiv bugetul necesar noului decor.

Bugetul diferă în funcţie de accesoriile, sistemele şi dotările folosite, dar şi de materialul din care acestea sunt realizate. Un alt factor ce influenţează bugetul este, evident, dimensiunea bucătăriei. În ceea ce priveşte manopera, preţul variază în funcţie de mărimea spaţiului, calitatea materialelor, complexitatea lucrării şi de echipa de profesionişti. Cu cât materialul este mai scump, cu atât creşte şi preţul cerut pentru montarea acestuia. De asemenea, îndreptarea unor pereţi foarte strâmbi necesită mult material şi un timp de lucru îndelungat.

Ce să ai în vedere la amenajarea bucătăriei?

Bucătăria este un spaţiu extrem de sensibil din punctul de vedere al finisajelor. Aici, temperatura creşte deseori mai mult decât în restul locuinţei, iar umezeala este la ea acasă, având în vedere cantitatea de aburi care se degajă în timpul pregătirii mâncării.

Un aspect esenţial, la care nu trebuie să faci rabat, sunt fronturile corpurilor de mobilier, ce pot fi realizate din PAL melaminat/furniruit sau din MDF vopsit/furniruit/înfoliat/melaminat.

Alte componente importante într-o bucătărie sunt chiuveta şi electrocasnicele. Şi pentru acestea există multe opţiuni pe piaţă, de la finisaj şi tehnologie până la modalitatea de montare.

Cuptorul poate fi electric sau pe gaz, cu funcţii multiple, precum grill, rotisor, abur, convecţie şi microunde sau chiar cu autocurăţare. Evident, toate acestea cresc considerabil preţul unui astfel de aparat electrocasnic.

Plita poate funcţiona cu gaz sau curent electric (plită vitroceramică), iar finisajul celei cu gaz poate fi din inox sau sticlă, în diverse culori.

Hota prezintă din ce în ce mai multe opţiuni de montare – prin încorporare, prindere pe perete sau decorativă, cu aspect de lustră –, iar noile tehnologii de care beneficiază permit evacuarea aburilor în exteriorul clădirii sau recircularea aerului ce a fost filtrat cu filtre de cărbune.

Frigiderul este disponibil în varianta încorporabilă, pentru un aspect unitar al bucătăriei, standard sau „side by side”, cu două uşi. Pentru finisajul frigiderelor standard există opţiuni variate: inox, sticlă, oglindă sau vopsea. Un model încorporat este mai scump decât unul standard, necesitând şi un corp de mobilier special realizat în care să fie integrat. Costul variază în funcţie de brand şi capacitate, iar atunci când amenajezi trebuie să ai în vedere numai electrocasnice din clasa energetică A++ sau A+++, care asigură un consum scăzut de energie şi, implicit, facturi mai reduse.

Chiuveta, o piesă relevantă în bucătărie, prezintă diferite posibilităţi din punctul de vedere al materialului şi montării. În magazinele de profil găseşti modele din inox, compozit, ceramică sau sticlă, care se pot monta deasupra blatului (cea mai întâlnită opţiune), sub blat (pentru un aspect curat şi unitar al zonei de lucru) sau prin integrarea în blat. Ultima variantă este cea mai costisitoare, putând fi realizată doar în cazul chiuvetelor turnate, din blat compozit.

Finisajele, adică faianţa, gresia, materialul din faţa blatului de lucru, vopselele etc., sunt, de asemenea, elemente importante în decorul unei bucătării. Ar fi bine ca aceste decizii să le laşi în seama designerului, care va stabili paleta de culori şi va şti cum să le aleagă în funcţie de stil şi de restul elementelor care formează întregul decor.

Cât costă amenajarea bucătăriei?

După cum am menţionat, preţurile diferă în funcţie de complexitatea decorului, dacă este vorba despre unul economic, mediu, premium sau exclusivist/luxos.

Iată câteva informaţii despre preţurile percepute în mod uzual pentru manopera unor lucrări efectuate de obicei în amenajarea unei bucătării:

– turnare şapă: 10-15 lei/mp;

– îndreptare pereţi: 20-30 lei/mp;

– decopertare gresie/faianţă: 15 lei/mp;

– montare gresie: 50-80 lei/mp;

– montare faianţă: 50-80 lei/mp;

– montare perete gips-carton pe structură metalică: 20-35 lei/mp;

– montare profile decorative: 18-25 lei/ml;

– vopsire pereţi şi plafon cu amorsă + vopsea: 10-15 lei/mp;

– evacuare moloz: 10 lei/sac.

La acestea se pot adăuga alte cheltuieli pentru refacerea instalaţiei sanitare, instalaţiei electrice, transportului şi manipulărilor materiale. De asemenea, în cazul în care lucrezi cu un designer, trebuie să ştii că tariful perceput pentru proiect şi supraveghere este de 25-35 euro/mp.

Material realizat cu sprijinul designerului Natalia Beleva, tel.: 0727.609.227, e-mail: contact@cocoonhome.ro, site: www.cocoonhome.ro

Foto: arhivă designer

Related posts

Cum să beneficiezi de mai mult confort în bucătărie

Adina Meyers

9 bucătării rustice și ce trebuie să știi despre amenajarea lor

Adina Meyers

Cum iti redecorezi bucataria in 3 pasi simpli

Adina Meyers