Dacă locuiţi într-o zonă unde aveţi parte de briză pe tot parcursul anului sau aveţi o casă de vacanţă într-o zonă izolată, unde costurile pentru conectarea la reţeaua electrică sunt semnificative, dar doriţi să beneficiaţi de un sistem care să producă energie alternativă, atunci o soluţie ar fi centrala eoliană casnică. Aceasta este alcătuită dintr-o turbină ce generează energie, putând asigura o bună parte din necesarul unei locuinţe obişnuite, dacă funcţionează în condiţii optime. La eficienţa unei turbine eoliene contribuie dimensiunea palelor şi tipul convertorului. O turbină eoliană cu o capacitate de 2 kW poate asigura electricitatea necesară unei case de vacanţă – asta în cazul în care condiţiile de funcţionare sunt optime.
Energia generată astfel poate acoperi consumul iluminării casei, unul-două televizoare, al unei maşini de spălat şi al unui laptop, excluzând însă din acest calcul încălzirea electrică. Costurile unei astfel de centrale poate fi în medie între 5.000–6.000 de euro, investiţia variind în funcţie de producător şi montaj.
ATENŢIE:
Specialiștii recomandă să nu folosiţi turbine eoliene care să funcţioneze la viteze ale vântului mai mici de 2,5 m/s, deoarece acestea furnizează foarte puţină energie.
BINE DE ŞTIUT
Atât pentru astfel de sisteme cât şi pentru panouri fotovoltaice există posibilitatea conectării la reţeaua naţională de transport a energiei (On-Grid, însă specialiştii spun că în ţara noastră deocamdată reglementările financiare în acest sistem sunt greoaie şi nefuncţionale. Deasemenea utilizarea acumulatorilor este complicată şi neconfortabilă.
Foto: Sutterstock