Utilarea spațiilor mici pare, la prima vedere, o corvoadă. Suprafața redusă este percepută ca un dezavantaj major, care reduce semnificativ posibilitățile de amenajare. În realitate nu este așa. Secretul constă în a renunța la ideea de a utila locuințele mici după aceleași reguli și obiceiuri de amenajare a celor mari.
Este important să găsiți soluții de amenajare adaptate spațiului respectiv. Nu toate apartamentele mici de bloc au aceeași compartimentare, aceeași dimensiune a ferestrelor sau aceeași orientare. Aceste detalii sunt importante în stabilirea paletei cromatice, în poziționarea mobilierului sau a corpurilor de iluminat.
De exemplu, chiar și într-un apartament minuscul pot fi utilizate culori închise sau finisaje „hard“ (piatră, cărămidă etc.) dacă încăperile beneficiază de ferestre mari și, prin urmare, de multă lumină naturală.
În al doilea rând, trebuie luate în considerare necesitățile familiei și stilul ei de viață. Dacă membri familiei dispun de foarte multe lucruri (cărți, haine, încălțăminte etc.), planul de amenajare trebuie să pornească de la conceperea a cât mai multor spații de depozitare. Acest lucru este valabil și în ceea ce privește gradul de utilizare a încăperilor.
De exemplu, dacă se gătește în mod constant, bucătăria trebuie dotată cu toate utilitățile necesare, dar și cu spații suficiente de depozitare. În acest caz este indicat ca aceasta să fie separată de living (poate fi și un perete din sticlă) pentru a împiedica răspândirea mirosurilor. Dimpotrivă, dacă se gătește foarte rar, aceasta poate fi delimitată de living doar vizual, cu ajutorul culorilor.
Sursă foto: www.pinterest.com