Amenajari Interioare

Casele viitorului: cum vor evolua locuințele noastre în 10-20 de ani

În anii ‘50-’60, circulau filme de scurtmetraj despre cum ar putea arăta casele viitorului: mai apropiate de aspectul unei nave spațiale, decât de acela al unei case tradiționale. Viitorul de atunci este prezentul de astăzi și casele noastre nu arată deloc așa.

Schimbări s-au produs, însă: trăim astăzi (unii dintre noi) în orașe și case inteligente și avem acces la numeroase tehnologii care ne fac viața mai ușoară.

Există numeroase scenarii despre cum vor arăta casele peste 50 sau chiar 100 de ani, însă, dacă ne uităm în urmă, vedem că este posibil ca nu tot ce ne imaginăm acum să devină realitate mai târziu. Unul dintre motive ar putea fi faptul că ne simțim bine în casele tradiționale, lucru pe care îl indică inclusiv popularitatea recentă a conceptului danez hygge – o întoarcere la simplitatea și confortul casei bunicii.

Mai realist este, poate, să ne facem planuri pentru următorii 10-20 de ani. Iată ce schimbări am putea vedea în interiorul locuințelor, în acest interval de timp:

1. Tot mai multe case vor avea instalate sisteme de automatizare, conectate la internet. Astfel de sisteme îți permit să controlezi aprinderea și stingerea luminii, pornirea și oprirea căldurii, sunt echipate cu senzori de mișcare, inundație, fum.

2. Bucătăriile și băile se vor curăța singure. Există deja geamuri cu auto-curățare, așa că nu mai este mult până la următorul pas.

3. Am putea redecora pereții cu tapet digital, prin simpla apăsare a unui buton.

4. Vom avea tot mai mulți roboți casnici, care ne vor ajuta la diverse activități de rutină – un astfel de robot poate aspira și spăla, în același timp.

5. Vom prepara mâncare 3D, imprimantele 3D pentru mâncare existând deja în unele restaurante.

6. Ne vom schimba și alte obiceiuri: nu va mai fi nepoliticos să fumezi în casă, de exemplu, atâta vreme cât vom folosi dispozitive de fumat care încălzesc tutunul, fără să îl ardă, așa cum este IQOS, care nu eliberează fum, scrum sau miros neplăcut.

7. Tehnologia ne va permite să ne amenajăm birouri inteligente în propria casă. Am putea folosi realitatea virtuală pentru întâlnirile de lucru, fără a părăsi locuința.

Related posts

De ce este importantă calitatea umpluturii pentru fotoliul tău puf?

Adina Meyers

Seturile de veselă – accesorii șic pentru casa ta

Adina Meyers

Cum să amenajezi un colţ de citit cozy

Adina Meyers