Nu prea conteaza daca vorbim despre adulti sau copii, deoarece in ambele cazuri alegerea unui scaun de birou de calitate este una foarte importanta. E recomandat sa nu ne zgarcim atunci cand vine vorba de o astfel de achizitie, iar asta pentru ca, in cazul in care alegem ceva nepotrivit, ne putem trezi cu niste probleme destul de mari de sanatate (durerile de spate si de gat isi vor face simtita prezenta destul de rapid in cazul in care petrecem timp indelungat la birou).
Copiii sunt in crestere. Corpul lor este in plina dezvoltare, asadar in cazul lor este cu atat mai important acest aspect. Ca parinti e bine asadar sa va ganditi de doua ori inainte de a scoate banii din buzunar pentru un anumit tip de scaun de birou. Cum se face insa o alegere corecta? Care sunt criteriile dupa care ne putem ghida? Vom vorbi despre ele in cadrul acestui articol, asadar nu ezita sa il citesti in continuare cu atentie.
Primul lucru pe care tu trebuie sa il faci, astfel incat sa iti fie mult mai usor sa alegi un scaun de birou de calitate, este sa stii care este pozitia corecta a corpului la calculator, respectiv la birou atunci cand avem de scris. Afla ca trunchiul trebuie sa stea cat mai drept, spatele fiind lipit de spatarul scaunului, iar intre trunchi si solduri, respectiv intre genunchi si gamba trebuie sa se formeze un unghi de 90 de grade. De asemenea, talpile trebuie sa fie lipite de sol. Tinand cont de aceste lucruri vom stii mult mai bine care sunt modelele de scaune spre care sa ne indreptam atentia.
Scaunul de birou trebuie sa fie unul ergonomic, asadar care sa fie proiectat special pentru a putea oferi suport lombar si pentru a sustine in mod corect greutatea corpului. Atunci cand bugetul ne permite, putem chiar sa ne indreptam atentia catre un model care sa permita reglarea manuala a unghiului de inclinare, respectiv a inaltimii.
Cel mai important aspect mentionat mai sus este chiar suportul lombar. El trebuie inteles ca reprezentand capacitatea unui scaun de a urma curbura naturala a coloanei vertebrale in zona lombara, astfel incat aceasta sa fie corect sustinuta si pentru a preintampina aparitia durerilor de spate si de gat.
Pe langa inaltimea ajustabila, inclusiv cotierele si spatarul trebuie sa ne ofere posibilitatea de a le personaliza in inaltime, iar asta pentru ca fiecare copil este diferit din punct de vedere a constitutiei, dar si pentru ca el va creste.
Nu doar scaunul e important pentru a minimiza efectele nocive ale statului pentru un timp indelungat jos, mai ales in cazul copiilor, ci la fel de bine trebuie sa ne gandim si la birou. Acesta e recomandat sa aiba o inaltime potrivita (care sa permita, de exemplu, ca bratele sa se afle in intregime pe birou), o lungime adecvata (de minim 1 metru si 20 de centimetri, astfel incat sa isi poata face loc fara compromisuri toate lucrurile de care are nevoie copilul tau), precum si un anumit unghi de inclinare in fata (pentru a nu exista tendinta de aplecare in timp ce scrie).