De cativa ani buni s-a dezvoltat foarte mult ideea de case eco-friendly, iar din ce in ce mai multi romani isi arata interesul in a-si construi sau achizitiona case mai “sanatoase”. Nu doar cladirile pot fi mai utile si mai practice, ci si unele piese de mobilier, cum ar fi mesele. Da, exista si mesele-eco.
Haideti sa intelegem prima data ce inseamna o casa eco-friendly. De cele mai multe ori, casele sustenabile sunt o varianta mult mai facila si mai putin costisitoare decat o casa construita cu materiale obisnuite, ca sa nu mai vorbim de avantajele pe termen lung. Dar, din lipsa de informare, romanii nu iau in calcul aceasta optiune, considerand-o mai scumpa si mai putin calitativa. De fapt, este exact opusul. O casa eco inseamna in primul rand ca este mai putin daunatoare mediului inconjurator, astfel sunt folosite materiale naturale in proportie de 90%. Un trend ce prinde din ce in ce mai mult si la noi este constructia casei din baloti de baie. Acestia sunt acoperiti insa cu cinci centimentri de argila, astfel ii garanteaza protectie ignifuga. Si casele din lemn reprezinta o investitie buna deoarece permit o izolare fonica si termica mai buna. Ba mai mult, unii experti americani propun chiar si construirea unor zgarie-nori din lemn.
Se mizeaza pe folosirea luminei naturale cat mai mult timp, cu ajutorul suprafetelor vitrate. Finisajele sunt facute din materiale ce nu contin componenti chimici daunatori, se folosesc vopsele bazate pe 90% apa. Aerul din interior este mai sanatos, iar pe termen lung, cheltuielile de intretinere ale casei pot fi reduse substantial.
O astfel de constructie se ridica in cateva luni, exact ca una construita din ciment. Daca nu va grabiti insa, ar fi indicat sa acordati fiecarei etape timpul necesar pentru a nu fi nevoie sa faceti reparatii ceva mai tarziu, deoarece unele materiale trebuie sa se usuce la soare, iar in timp pot exista crapaturi daca acest lucru nu se intampla. Constructia se poate intinde astfel si pe parcursul unui an, de exemplu.
In functie de materialele folosite, pretul unei astfel de case se incadreaza intre 500 sau 700 de euro mp, in Romania, deoarece in strainatate preturile sunt ceva mai mari si ajung la mii de euro. Exista variante si de 35-40.000 de euro sau chiar de 90-100.000 de euro, totul depinzand de dorintele clientului.
Daca optati pentru o astfel de casa, cu atat mai indicat ar fi sa o si mobilati cu piese de mobilier ecologice. Da, puteti opta pentru mesele-eco de exemplu. Mesele-eco sunt construite 100% din materiale reciclabile, cum ar fi ramele de aluminium. Datorita acestora, mesele sunt si usor de transportat, fiind foarte usoare. Mai mult, o alta categorie de mese ecologice sunt cele realizate din lemn sintetic. Astfel, culoarea nu se deterioreaza pe parcursul timpului si nici nu sufera prea multe modificari, devenind astfel o investitie buna pe termen lung. Preturile sunt pentru orice buzunar: de la cateva sute de lei la cateva mii de lei. Categoriile sunt diverse, asa ca puteti opta pentru mai multe piese de mobilier eco-friendly, de la noptiere la masute de cafea, pana la mobila de dormitor sau de sufragerie.
Surprinzator, trend-ul eco nu a fost imbratisat doar de producatorii de mobilier sau de constructorii de case, dar si de companiile mari. Mai nou, chiar si mesele de poker sunt fabricate intr-un mod ecologic. Prima masa de poker realizata din 98% materiale sustenabile a fost creata de compania din New Jersey EGM Green. A fost prezentata si folosita prima oara in anul 2008, la campionatul World Series of Poker (WSOP). Masa a fost realizata dintr-un lemn special, adezivii folositi erau pe baza de apa, iar vopselele folosite nu contineau formadelhida, o substanta toxica ce poate fi gasita si in produsele de ingrijire personala.
Din 2008 si pana acum, mai multe companii implicate in campionatele de poker si de biliard au optat pentru o asemenea varianta.