Imediat ce temperatura depășește 3-4 grade Celsius, este momentul să demarați operațiunea de stropire a plantelor pe care le aveți în curte (pomi, trandafiri etc.).
În această perioadă a anului, metoda de stropit este îmbăierea. Pomul trebuie acoperit de sus și până jos cu o peliculă continuă de lichid. Alegeți substanțe omologate, care ucid păduchii, afidele, acarienii etc. atât în stadiul de larve, cât și de adulți.
Prima stropire preventivă se face în primele zile de primăvară calendaristică, cu produse pe bază de cupru (cu fungicide). La o săptămână de la prima stropire, se realizează cea de-a doua stropire, cu insecticide, iar ulterior, de-a lungul anului, se efectuează și alte stropiri.
O altă activitate de primăvară care vizează pomii fructiferi este tunderea. Alegerea momentului în care se face tunderea este foarte importantă. Aceasta trebuie realizată astfel încât pomul să nu sufere de pe urma rănilor cauzate de tăiere (după îngheț). Astfel, merii și nucii pot fi tunși mai devreme, iar caişii, piersicii şi prunii, mai târziu.
Ca regulă, tundeţi mai întâi pomii fructiferi care înfloresc mai târziu, iar pe cei care înfloresc mai repede toaletaţi-i mai târziu. De asemenea, tundeţi pomii mai bătrâni mai devreme, iar pe cei tineri, mai târziu, deoarece sunt mai sensibili la frig.
CASETĂ
Reguli de aur ale tunderii pomilor
Nu tăiați prea aproape de trunchi. Astfel de tăieturi sunt prea mari și întârzie vindecarea.
2. Nu tăiați nici prea departe de trunchi, pentru că veți lăsa un ciot urât, care va fi ușor invadat de insecte. În plus, rana nu se va vindeca decât după ce veţi înlătura ciotul.
3.Tăiați oblic, astfel încât să permiteți apei să se scurgă de pe rană.
4. Ungeți rana cu mastic, care va preîntâmpina apariția putregaiului și înmulțirea insectelor.
Text: Simona Popa
Sursa foto: www.shutterstock.com