Cea mai importantă activitate a acestei luni ar trebui să se desfăşoare în magazia de unelte pentru grădinărit, unde se impune să faceţi ordine generală, să curăţaţi temeinic uneltele şi să faceţi o revizie a utilajelor mecanizate aşa cum scrie în cartea tehnică.
Întreţinerea uneltelor de grădinărit presupune patru etape principale (alte operaţiuni fiind necesare doar în cazuri speciale): spălarea, ascuţirea, gresarea şi revizuirea arcurilor. Atunci când urmele de tăiere nu mai sunt netede, iar fibrele şi lemnul se prind de lamă, este timpul să ascuţiţi uneltele. Cel mai uşor mod de a le ascuţi este cu ajutorul unei pile diamantate, care este rezistentă şi potrivită pentru oţelul călit.
Lamele, articulaţiile şi arcurile trebuie unse în mod regulat cu câteva picături de ulei special, pe care îl găsiţi în kiturile de întreţinere comercializate de producători sau în magazinele de profil. Uleiul reduce frecarea şi previne ruginirea lamei.
Dacă întreţinerea uneltelor de grădinărit simple reprezintă o operaţiune care nu ar trebui să vă răpească mai mult de câteva ore (în funcţie de numărul lor şi de gradul de uzură) şi pe care o puteţi face fără probleme singuri, lucrurile se schimbă în cazul sculelor şi uneltelor electrice şi mecanizate. Şi întreţinerea lor presupune câteva etape, care sunt însă mult mai complexe şi mai greu de realizat în regie proprie, motiv pentru care vă recomandăm să treceţi la treabă după ce aţi citit temeinic instrucţiunile trasate de producător sau să apelaţi la un service specializat. În cazul acestor unelte, sunt necesare următoarele etape: service la rezervorul de benzină, întreţinere, service la baterie, curăţarea şi depozitarea corespunzătoare.
La modul ideal, o sculă pe bază carburant ar trebui depozitată cu o jumătate de rezervor plin (carburant amestecat cu aditiv special) şi repornită periodic pe toată perioada depozitării. În primăvară, în momentul în care îl puneţi în funcţiune la capacitate maximă, înlocuiţi benzina care a stat peste iarnă în rezervor, pentru că aceasta şi-a pierdut din proprietăţi în timp. Înainte de a depozita sculele şi maşinile care funcţionează pe bază de carburant, este absolut necesar să poziţionaţi robinetul de alimentare pe poziţia „off”.
În plus, înainte de a le pune în funcţiune după o lungă perioadă de pauză, toate uneltele de grădinărit pe bază de carburant au nevoie de o revizie, care constă în schimbarea uleiului, înlocuirea bujiilor, ungerea cilindrilor, curăţarea sau înlocuirea filtrelor, strângerea şuruburilor şi a mecanismelor de transmisie.
Pentru baterie, regula de aur este aceea de a o declupa de la motor în timpul conservării. În cazul în care este vorba despre un utilaj vechi, odată cu apropierea primăverii, verificaţi amperajul, iar dacă acesta nu se află în parametrii recomandaţi de producător, redresaţi sau înlocuiţi bateria. În ceea ce priveşte sculele electrice pentru grădinărit, este important să le verificaţi funcţionalitatea, să fie gresate şi curăţate temeinic de toate resturile organice care s-ar putea acumula în site, în lame sau în alte componente fixe sau mobile ale acestora. Verificaţi cablurile, pentru a nu apărea întreruperi sau deteriorări ale stratului de protecţie, iar în cazul oricărei defecţiuni adresaţi-vă unui service autorizat.
În această lună puteţi să faceţi şi un iventar al sculelor neconforme, pentru ca acestea să fie scoase cât mai curând din uz, dar şi o listă de dorinţe pentru noul sezon de grădinărit. Ştim cu toţii că o unealtă bine aleasă vă scapă de o mare parte din munca fizică istovitoare în grădină şi reduce simţitor timpul de lucru.
Text: Simona Popa
Sursa foto: www.shutterstock.com