Calatorii LifeStyle

Orașul european în care este interzisă închirierea de locuințe prin Airbnb

Nu degeaba Airbnb a devenit popular în lumea întreagă: website-ul le permite celor care strabat lumea în lung și în lat să se simtă ca acasă, oriunde s-ar afla.

În plus, prețul cazării este convenabil, fie ca închriezi o cameră sau o casă întreagă în orașul pe care îl vizitezi. Cu alte cuvinte, Airbnb a deschis noi orizonturi pentru cei care doresc să se cazeze în condiții mai bune decât oferă hostelurile, dar nu dispun de bugete suficient de mari pentru a-și permite să stea în hoteluri.

Mai mult, după ce recent uraganul Matthew a afectat statul american Florida și a determinat evacuarea a milioane de localnici, Airbnb a venit în sprijinul celor afectat cu programul Disaster Response, prin care încurajează gazdele să își pună locuințele la dispoziția sinistraților. Programul este disponibil în anumite zone din Florida, South Carolina și Georgia, ceea ce înseamnă că peste 3.000 de case sunt disponibile pentru cei afectați de uragan, pentru zero costuri.

Airbnb Disaster Response Program a fost creat în 2012, după ce uraganul Sandy a lovit mare parte din New York. Atunci, peste 1.000 de proprietari înscriși pe Airbnb le-au oferit cazare nevoiașilor fără să îi taxeze.  

Cu toate acestea, controversele nu au întârziat să apră, iar Airbnb deja a fost interzis în Berlin. După ce portalurile de închiriere, precum Airbnb, au cunoscut succes internațional, a scăzut considerabil numărul locuințelor date spre închiriere pe termen lung. De aceea, din 1 mai, autoritățile din Berlin au aplicat legea „Zweckentfremdungsverbot” care interzice închirierea unui apartament întreg pe termen scurt, prin portaluri precum Airbnb, persoanelor care nu au permis de oraș. Totuși, turiștii care vor să viziteze Berlin au dreptul să închirieze o cameră dintr-un apartament.

Peste 7.000 de unități de cazare din Berlin sunt listate pe Airbnb, iar în capitala germană s-au cazat, anul trecut, 12 milioane de turiști în hoteluri, hosteluri și pensiuni, potrivit Der Spiegel.

Proprietarii de apartamente care încalcă această lege vor fi amendați cu 100.000 de euro. Legea a fost adoptată în 2014, însă cu o perioadă de tranziție de doi ani, care a expirat pe 30 aprilie 2016. Ca urmare, înregistrările pe Airbnb în Berlin au scăzut cu 40% într-o lună.

Și în New York Airbnb a dus la apariția unor conflicte cu autoritătile, pentru că o parte din camerele și apartamentele listate pe site sunt închiriate fără ca proprietarii să plăteasca taxe pentru veniturile încasate prin Airbnb.

Airbnb este o companie americană fondată în 2008, cu o platformă online prin care oricine poate închiria orice tip de locuință, oriunde în lume, direct de la proprietar. Airbnb are în prezent peste două milioane de unități de cazare listate în 34.000 de orașe din 191 de țări.

 Modelul de business al companiei americane se bucură de mare succes. Doi dintre rivalii europeni ai Airbnb, Wimdu si 9flats, și-au unit recent forțele și vor da spre închiriere 500.000 de proprietăți, la nivel mondial. După ce în Germania a apărut legea "Zweckentfremdungsverbot", cei de la 9flats, care aveau sediul în această țară, au fost nevoiți să își mute afacerile în Singapore.

Autor: Alina Boicu

Related posts

Alexandra Stan, concert in Canada dedicat femeilor abuzate

Adina Meyers

Made in RO – targ de design romanesc, editia a IV-a

Adina Meyers

Noi reguli în Vama Veche începând din acest weekend. #nomoredancing

Adina Meyers