Ingredientul secret Electrolux al lunii august este porumbul dulce, o cereala originara din America Centrala. Cultivat incepand cu 9000-8000 i.Hr, porumbul era un aliment de baza al mayasilor si foarte apreciat de catre indienii americani, ce il foloseau atat ca mancare, cat si ca medicament, dar si pentru a produce diferite obiecte.
Pe platforma Secret Ingredient, Electrolux propune in fiecare luna un ingredient secret, insotit de trucuri profesionale pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie. Astfel, Electrolux aduce excelenta in bucatarie nu doar prin tehnologie de top, ci si prin informatiile si sugestiile care dezvolta creativitatea culinara. Pe platforma pot fi gasite informatii despre istoria, valorile nutritive, retete si idei de folosire a ingredientului secret al lunii in meniul de zi cu zi.
Ingredientul secret al lunii august – Porumbul
Porumbul este folosit si in zilele noastre atat ca aliment, cat si pentru a produce medicamente si obiecte precum creioane colorate, cosmetice, lipici, etanol, plastic si multe altele. De exemplu, in China este folosit drept diuretic si la nivel global este recomandat bolnavilor de diabet, deoarece reduce tensiunea si nivelul zaharului in sange. De asemenea, datorita cantitatii ridicate de acid folic, porumbul are un rol esential in diviziunea celurala si contribuie inclusiv la tratarea depresiei, a acneei si in cresterea parului.
Procesul de gatire si depozitare
Boabele de porumb dulce sunt zemoase si cel mai gustoase cand sunt gatite simplu, cu putin unt. Zaharurile naturale din porumb se dezintegreaza destul de repede, motiv pentru care trebuie consumat cat mai proaspat posibil.
Acesta este folosit in pregatirea multor mancaruri traditionale, in combinatie cu laptele, in Brazilia si Indonezia, dar si integrat in salate, in Europa, sau in supe, in Asia. De asemenea, in America Centrala, porumbul dulce se foloseste la prepararea tariei Chicha, iar faina de porumb la prepararea tortillas. In perioada verii, porumbul este cel mai frecvent consumat copt, prajit sau fiert.
Porumbul dulce se pastreaza cel mai bine in frigider, invelit intr-o hartie de bucatarie umeda si fara a i se indeparta panusile. Acesta trebuie consumat, de preferat, la o zi sau doua de la preparare.
Cuisine
Omleta spaniola cu porumb dulce
Reteta propusa de Anca Lungu, food blogger
Ingrediente (2 portii):
5 oua
2 cartofi medii
Jumatate de ceapa
Un dovlecel mic
Ulei de masline
Sare de mare
Piper negru proaspat rasnit
Un porumb dulce, fiert
Mod de preparare
1. Se curata cartofii si se feliaza cat mai subtire. Se pot da si prin razatoare.
2. Se toaca ceapa si dovlecelul.
3. Se scot boabele de porumb dulce de pe stiulete si se amesteca toate legumele cu sare si piper.
4. Intr-o tigaie inalta, se prajeste amestecul timp de 15-20 de minute, amestecand din cand in cand.
5. Se sparg ouale si se bat cu un tel.
6. Se adauga peste ouale batute legumele gatite si se toarna omleta într-o tigaie intinsa in care s-a incins putin ulei de masline.
7. Omleta se prajeste cu grija, pe ambele parti, la temperatura medie.
Pofta buna!