Ne-am imprietenit destul de mult cu ceaiurile in ultima perioada si am inceput sa le apreciem savoarea si aroma. Daca te numeri printre persoanele iubitoare de ceai, suntem siguri ca iti surade ideea de a-ti prepara ceaiul din plante cultivate in propria casa, pe balcon sau chiar pe pervazul ferestrei de la bucatarie.
Exista multe plante pe care le poti creste usor in apartament, din ale caror flori si frunze poti face ceaiuri aromate. Apartmenttherapy.com a facut o lista cu cinci astfel de plante de ceai, pe care noi cu siguranta le vom planta in aceasta primavara.
1. Menta este una dintre cele mai apreciate plante de ceai. O poti sadi cu usurinta intr-un ghiveci si aseza pe balcon sau pe pervaz, la soare sau la umbra. Pe cat este de nepretentioasa, pe atat este de parfumata si usor de transformat in ceai. Rupe trei-patru frunze de menta, pune-le intr-un pliculet de ceai sau direct in cana si toarna peste ele apa fierbinte. Dupa doar trei minute de infuzat te poti bucura de un ceai aromat si relaxant.
2. Galbenelele sunt usor de crescut pe balcon, iar petalele lor galben-portocalii sunt usor de transformat in ceai. Planteaza cateva seminte intr-un ghiveci de marime potrivita, ofera-le suficienta lumina si apa, iar in doar cateva luni vei putea savura un ceai din petale de galbenele.
3. Coriandrul este o planta aromatica folosita nu doar pentru a da aroma mancarurilor, ci si ceaiurilor. Coriandrul are frunzele aseamanatoare cu ale patrunjelului, cu care se inrudeste si cu care este confundat adesea. Dintr-un pliculet de seminte de coriandru te poti bucura de multe cesti de ceai, daca le plantezi intr-un ghiveci cu sol umed, pe care sa il tii intr-un loc umbros.
4. Roinita este o planta medicinala cu o istorie bogata. Frunzele sale emana o aroma puternica de lamaie atunci cand le freci usor, dar si dupa ce le lasi la infuzat cateva minute, in apa fierbinte.
5. Capsunele sunt indragite pentru gustul lor. La prepararea ceaiului de capsuni se folosesc nu doar fructele, ci si frunzele si florile capsunului. Acesta creste foarte bine pe balcon, in ghivece spatioase (cele cu buzunare sunt ideale), lasat sa se bucure in voie de soare. Pentru ceai, taie fructele in fasii subtiri si pune-le la uscat in cuptor, la temperatura mica, iar apoi adauga-le in apa fierbinte, impreuna cu frunzele si florile de capsun pe care le-ai lasat la uscat pe pervaz.