Portii: 8 a cate 100 ml
Timp: 60 minute+o noapte in frigider
Ingrediente:
● 600 ml smantana pentru frisca (Dorna, Zuzu sau chiar din cea vegetala Hulala)
● 150 ml lapte 3,5 % grasime
● 200 g zahar pudra
● 2 lamai potrivite – suc si coaja rasa
● 1 lime – coaja rasa
● 1 pliculet si jumatate de gelatina dr.Oetker (gelatina fin maruntita alba)
● fructe pentru ornare – eu am folosit fructe de padure: afine, coacaze, zmeura, capsuni pe care va recomand sa le stropiti in prealabil cu putin kirsh sau orice alt lichior de fructe. Chiar si simple merg de minune.
● 8 pahare 150 ml – pot fi pahare simple sau cupe din care sa se reverse fructele savuros
Atentie! Daca folositi frisca Hulala indulcita, diminuati cantitatea de zahar folosita, altfel va deveni prea dulce iar aroma usor acrisoara de lamaie va fi estompata
Preparare:
● Intr-o cratita incapatoare se pun la foc mic frisca lichida (nebatuta), laptele si apoi zaharul pudra
● Se lasa sa ajunga la fierbere amestecand din cand in cand tot timpul la foc mic, cam 40 min, la aragaz
● Intre timp se rad cele doua lamai de coaja si se storc
● Zeama de lamaie strecurata se toarna usor in compozitia de pe foc, amestecand mereu cu un tel para, la fel si coaja
● Usor, compozitia va incepe sa se ingroase si sa elibereze un parfum cald de lapte si coaja de lamaie
● Se lasa la racit (un pas important: la frigider nu trebuie sa fie pusa fierbinte, iar gelatina inmuiata trebuie adaugata intotdeauna intr-o compozitie cu o temperatura aproape de cea a camerei)
● Gelatina se lasa in apa rece conform instructiunilor de pe plic pentru a se lega
● Se adauga peste compozitia racita si se amesteca bine
● Cu un polonic se adauga in paharele alese si se baga la frigider pentru minim 5-6 ore, eu le pun sa stea peste noapte.
● Se servesc a doua zi in paharute, umplute cu fructe
Recomandari:
Rezista la frigider si 2 nopti inainte de servire – deci puteti sa o faceti din timp pentru un eveniment
Reteta preluata de pe site-ul: www.patrunjel-verde.ro