“Bucuria figurativului” este licitatia in cadrul careia vor fi prezente pe simeze lucrari semnate de Rudolf Schweitzer Cumpana, Nicolae Vermont, Petre Iorgulescu Yor, Aurel Baesu, Jean Cheller, Nicolae Tonitza si Corneliu Baba, dar nu numai. Cei care vor sa isi imbogateasca colectiile sau vor sa devina colectionari, vor putea alege din cele peste 131 de lucrari de arta plastica sau decorativa care vor fi aduse in fata publicului.O mentiune aparte merita a fi facuta in privinta celor doua lucrari semnate de Max Herman Maxy.
Afirmat in pictura romaneasca drept un reprezentant de marca al Avangardei, al carui principal promotor al constructivismului a fost, Maxy dovedeste in lucrarile figurative – asa cum sunt „Mestesugari”si „Modelul”- incontestabile virtuti de colorist, dobandite din curentul fovist. Desi despartite de patru decenii de creatie, portretele de tineri din licitatia Goldart, semnate de Corneliu Baba (unul dintre cei mai mari portretisti ai nostri) pastreaza in comun excelenta desenului, expresivitatea chipurilor infatisate si monumentalitatea punerii in pagina.O piesa de exceptie este si “LOLITA” de Marcel Guguianu, sculptura in marmura de mari dimensiuni, reprodusa in cataloage si cu participari in expozitii, estimata la 12000-15000 euro. Piesa va fi insotita de un certificat care ii atesta autenticitatea, securizat, realizat in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei si semnat de maestrul Guguianu. „Natura statica” de Petre Iorgulescu Yor, lucrare ce a participat la Salonul oficial din 1926, este oferita in licitatie pentru suma de pornire de 7000 euro. Un nume mare al plasticii romanesti este si Jean Cheller care va fi prezent in licitatie cu lucrarea “Vas cuflori”.
Despre Jean Cheller se stie ca a fost fascinat de pictura lui Gheorghe Petrasu de care s-a apropiat dupa 1940 dar si de pictura bunului sau prieten, Alexandru Ciucurencu. „Cazul lui Cheller e acela al creatorului care trebuie descoperit doar prin ce ne spune pictura sa, orice incercare de intocmire bibliografica fiind, indiferent cate studii i s-ar dedica, una atat de restransa, incat nu ajuta”, spune Tudor Octavian in biografia realizata pictorului. Ce putem spune, asadar, despre florile lui Cheller?
„Inainte de a fi o desfatare optica, <> sunt, din punct de vedere plastic, o concluzie concisa si indelung controlata de realitate” afirma acelasi Tudor Octavian in volumul sau. Ca atare, orice iubitor de arta are cel putin cincimotive pentru a lua parte la aceasta licitatie si pentru a alege piesele care il reprezinta. Expozitia lucrarilor din licitatie va putea fi vizitata incepand cu data de joi 8 martie, la sediul Goldart din Cal. Dorobanti 12 (intrarea prin str. Washington).