Gradina are o suprafata de 300 mp, iar pentru amenajarea ei a fost nevoie de adaos de pamant fertil pentru ca era situata pe un teren argilos neprielnic plantelor. „Proprietarii au apelat la sprijinul nostru dupa ce incercasera sa se descurce pe cont propriu. Ei au investit in amenajarea ei bani si munca, dar nu au fost multumiti de rezultat”, ne-a povestit ing. peisagist Cristina Cotta precizand ca in amenajarea initiala a gradinii fusesera facute mai multe greseli frecvente: „In prima faza am renuntat la tot ce nu era potrivit pentru o gradina mica. Proprietarii optasera pentru plante mari si voluminoase care fusesera amplasate in apropierea casei si in alte spatii mici. Multi dintre proprietarii de gradini nu cunosc ritmul de crestere si categoria plantelor atunci cand le cumpara si le planteaza, asa ca dupa un an sau doi au surprize”, a mai spus specialistul.

Dupa ce s-a apucat de treaba, a transplantat plante valoroase aflate in locuri necorespunzatoare, cu vizibilitate redusa, a facut taieri de intretinere la toate exemplarele de trandafiri care aveau tije groase, imbatranite, care nu mai permiteu infloriri abundente si a refacut gazonul care era infestat cu buruieni si sufocat de muschi. Aceasta ultima operatiune consta in lucrari repetate de aerare, fertilizare si udare.

Intrucat gradina are piscina amplasata central, lateralele gradinii au fost conturate cu vegetatie bogata formata din diversi arbusti, printre care varietati de Weigella, Budleia, Spirea si plante perene. In acelasi timp, in apropierea piscinei au fost plantate doar plante perene de talie mica, printre care trandafiri pitici taratori.

Gradina are un pavilion foarte spatios care gazduieste familia si invitatii, iar langa el au fost amplasate grillul si un cuptor. Aici am creat o mica zona cu plante aromatice care pot fi folosite la aromatizarea si decorarea preparatelor culinare. De exemplu, cu Roinita (Melissa oficinalis) se pot prepara citronade sau se poate aromatiza salata de fructe ori inghetata, iar Cimbrisorul (Thimus) se foloseste pentru preparatele din carne, la fel Curry si Salvia officinalis”, a spus inginerul peisagist. In apropierea piscinei a fost creat un spatiu pentru un balansoar. „Aici am folosit o specie pendenta de mar ornamental care face spectacol primavara cu cascada de flori deasupra balansoarului, sau toamna, cand este plin de mici mere rosii. In amenajarea gradinii au folosit multe plante perene cu inflorire abundenta in sezonul estival (Yucca Filamentosa, Kniphofia Uvaria, Coreopsis Grandiflora)”, a precizat Cristina Cotta. Odata cu amenajarea gradinii a fost montat si un sistem de iluminat, astfel ca gradina poate fi admirata si noaptea.

Gradina amenajata de ing. peisagist Cristina Cotta
Tel. 0745.111.901; www.gradina-casa.ro

Material publicat in numarul de martie al Revistei Casa Mea.

 

Related posts

Am construit cascada peste garaj

Adina Meyers

Calendarul de toamna al gradinarului

Adina Meyers

Ce sa faci ca sa ai un birou care sa te ajute sa lucrezi mai bine de acasa

Adina Meyers