Amenajari Interioare

9 reguli simple de amenajare a mobilierului

Amenajarea mobilierului poate fi o sarcina descurajanta. Cand va confruntati cu o camera goala, umplerea ei intr-un mod atat de practic cat si estetic poate parea o sarcina coplesitoare.

Dar de-a lungul anilor, designerii de interior au recunoscut o serie de principii simple, usor de aplicat, care functioneaza. Urmati aceste reguli si veti gasi ca amenajarea mobilierului nu este atat de infricosatoare la urma urmei.

 

Alegeti un punct central

Nu subestimati niciodata puterea unui punct focal dintr-o camera. Uneori apar in mod natural. Cum ar fi existenta unei fereastre proeminente sau un semineu incorporat, in timp ce alteori este posibil sa fie nevoie sa le creati singuri, la fel ca in cazul unitatilor media si al televizoarelor. Indiferent de punctul focal ales, luati o decizie si respectati-o. Veti dori sa aranjati mobilierul in jurul acestuia cat mai mult posibil.

 

Nu lipiti mobilierul de ziduri

Dimensiunea camerei va dicta cat de mult va puteti indeparta mobilierul de pereti. Dar chiar si intr-un spatiu mic, veti dori sa oferiti pieselor un mic spatiu de respiratie, lasand cativa centimetri intre spatele pieselor de mobilier si ziduri. In ciuda credintei populare, acest mic spatiu poate face camerele sa se simta mai mari.

 

Creati zone de conversatie

Pozitionati canapelele si scaunele relativ apropiate (nu neaparat drept, dar aproape), astfel incat oamenii sa poata conversa fara sa ridice vocea. Daca incaperea este prea mare, creati mai multe zone de conversatie.

Gasiti echilibru atunci cand aranjati mobilierul

Echilibrul este intotdeauna important in decorare. Luati in considerare atat dimensiunea, cat si amplasarea diferitelor piese. Asigurati-va ca nu grupati toate piesele mari sau mici intr-o zona. Sau intr-o parte a camerei, ceea ce poate face ca spatiul sa se simta dezechilibrat si putin nelinistitor. De asemenea, asigurati-va ca exista o varietate de forme – daca aveti scaune cu linie dreapta, de exemplu, luati in considerare o masuta rotunda.

Luati in considerare fluxul de trafic

Unul dintre cele mai importante lucruri de luat in considerare atunci cand aranjati mobilierul in orice camera este fluxul de trafic. Oamenii nu ar trebui sa se impiedice de mobilier sau unul de altul, pentru a trece prin camera. Asigurati-va ca exista cativa centimetri intre masuta de cafea si canapea si intre scaune. Creati o cale clara, astfel incat oamenii sa poata merge de la un capat la altul al camerei fara dificultate.

Folositi covoarele de marime potrivita

Atunci cand utilizati un covor in living, asigurati-va ca este suficient de mare pentru ca toate piesele  mobilier sa poata sta pe el. Cel putin incercati ca picioarele din fata ale pieselor mari sa stea pe covor (spatele poate fi pe podea, daca este necesar).

Luati o masa de cafea mare

Cand vine vorba de masute de cafea, de cele mai multe ori este mai bine sa optati pentru o masuta mare. Pe care sa o puteti amplasa in mijlocul unei zone de relaxare. Este excelenta atat pentru estetica, cat si pentru functionalitate. Aceasta are rolul de a actionea ca o ancora pentru camera. Si daca nu gasiti o masuta de cafea mare potrivita, doua mese mai mici sau alta alternativa pentru masuta de cafea pot fi un bun substitut.

Lumina este cel mai important factor

Iluminatul este unul dintre cele mai importante elemente ale oricarei incaperi si este neglijat deseori. Utilizati intotdeauna un amestec de iluminat de sus, lampi de podea si lampi de masa (si aplice, daca puteti). O lampa de podea arata minunat la capatul unei canapele sau in spatele unui scaun. Iluminarea trebuie amplasata la diferite niveluri. Va recomandam sa folositi o varietate de corpuri de iluminat in toata camera.

Utilizati ilustratia de dimensiuni potrivite

Lucrurile care sunt agatate pe perete trebuie sa fie plasate strategic si proportional cu mobilierul. Fie ca este vorba de arta, oglinzi sau obiecte sculpturale.

Nu agatati o fotografie minuscula pe spatele canapelei, de exemplu; in schimb, utilizati fie o piesa mare care are aproximativ doua treimi din lungimea canapelei, fie folositi o grupare de piese.

 

Related posts

Vrei sa cumperi un blender?

Adina Meyers

Cateva electrocasnice care nu ar trebui sa lipseasca din nicio camera de camin

Adina Meyers

Mai multă lumină în living, în sezonul rece!

Adina Meyers